Ga naar de inhoud
Tips van de makelaar

Hier moet je op letten tijdens je huizenjacht: 'Schuif eens een kast opzij'

Een bezichting in Amsterdam, oktober 2016. Beeld © ANP / Werry Crone

Tienduizenden huizenzoekers lopen vandaag de deuren plat bij huizen die in de verkoop staan. Het is openhuizendag, georganiseerd door makelaarsvereniging NVM. Een buitenkansje voor wie zonder afspraak snel veel huizen wil bekijken. Klinkt goed, maar waar let je op?

Grote kans dat het in het huis dat je bezoekt zal geuren naar versgebakken appeltaart of een mooie bos bloemen. Dat is een veelgebruikte truc van makelaars om zieltjes te winnen onder de schare potentiële huizenkopers. 

Het staat niet alleen gastvrij, het wekt ook een sfeer op van huiselijkheid en het kan gebruikt worden om vieze geurtjes te verbloemen. "Appeltaart is wel een cliché, maar we adviseren wel om minder frisse geuren te maskeren", vertelt Brigitte Schrijvers. Ze is makelaar in Valkenswaard en bestuurslid van de NVM-afdeling zuidoost-Brabant. 

De grote charme van de openhuizendag zit hem er volgens Schrijvers in dat haar rol voor een dag wordt overgenomen door de huiseigenaar zelf. "Het wordt heel persoonlijk daardoor", zegt zij. 

Keuze uit 13.500 huizen

Door de coronacrisis was er geen openhuizendag in de afgelopen jaren. In oktober werd het fenomeen voor het eerst weer georganiseerd. Toen gingen er ongeveer 55.000 mensen langs bij in totaal 11.000 huizen.

Vandaag heb je de keuze uit ruim 13.500 huizen die je tussen 11.00 en 15.00 uur onaangekondigd kunt bezoeken. Sommige makelaars willen wel dat je je even registreert. Op die manier ben je makkelijker te vinden om achteraf nog even je interesse te peilen.

Kijk rond in de buurt

Voor je überhaupt op pad gaat, is het goed om je even voor te bereiden, adviseert de NVM. Allereerst in wat voor soort buurt je wilt wonen. "Als er ergens een partytent in de tuin staat, kan het misschien minder zijn", zegt Schrijvers. 

Huizenprijzen
Lees ook:
Huizenprijzen dalen verder, maar starters hebben het nog moeilijker

Ook handig om van te voren al te bedenken: hoeveel budget heb je? En wat vind je belangrijk aan een huis? "Stel dat je van lekker koken houdt, maar niet zo van in bad liggen", geeft Schrijvers als voorbeeld "Als je dan helemaal overdonderd bent van een prachtig ligbad, kan het zijn dat je totaal vergeet hoe mager de keuken is."

"Kijk ook door de meubels heen", voegt ze toe. Een trucje van verkopers kan zijn dat de woningen helemaal gestyled zijn voor de bezichtiging, legt zij uit. De NVM adviseert inderdaad om 'zoveel mogelijk persoonlijke accenten te verwijderen'.

"Wil je er zelf nog pizza in bakken of laat je er je hond nog niet uit eten?"

Hoe mooi ingericht ook, die meubels zijn weg als het huis eenmaal van jou is en dus moet je er niet te veel waarde aan hechten, aldus Schrijvers. Des te meer aandacht moet je geven aan de muren, de vloeren, de kozijnen. 

Kijk verder dan je neus lang is

"Schuif ook eens een kast opzij om te kijken of er geen kringen achter zitten en trek een gordijn aan de kant om te checken of er geen barsten in de muur zitten", tipt Schrijvers. Ook de keuken goed inspecteren door bijvoorbeeld de oven open te trekken levert soms waardevolle informatie op. "Wil je er zelf nog pizza in bakken of laat je er je hond nog niet uit eten?"

Kortom: wees ook af en toe een beetje brutaal door gewoon eens iets aan de kant te schuiven. "Dat niet iemand iets verborgen heeft", legt de makelaar uit. Om eventuele gebreken te achterhalen kan het ook helpen om een lijst met bijzonderheden te vragen. 

Wees niet bang om te vragen

"Doorgaans is die er wel, met bijzonderheden over wat er meegaat en wat er blijft na de verkoop", aldus Schrijvers. "Zijn er lekkages bekend? En gaat die mooie inbouwkeuken niet toevallig mee?" 

Hypotheek
Lees ook:
Hypotheek iets goedkoper door crisis bij banken

Wat je vervolgens absoluut niet moet doen is het huis afkraken. "Je krijgt een rondleiding van de eigenaar door zijn of haar huis, dus daar moet je geen discussie mee aangaan", waarschuwt Schrijvers. "Doe je dat wel, dan sla je een flater."

Is het dan geen goede strategie om de prijs alvast iets te drukken? "Nee", is de makelaar gedecideerd. "Je wilt aan het eind van de rit een verkoper hebben die denkt: 'Aan hen wil ik het wel verkopen'." De gunfactor, daar draait het om. "Gooi dus nog even een gezellig briefje bij je bod, zodat de verkoper nog weet wie je was", tipt Schrijvers. 

Geef de kijker de ruimte

Ook voor verkopers heeft ze nog wel tips. "Geef de kijker de ruimte, in letterlijke en figuurlijke zin. Ga niet in zijn nek staan hijgen met allerlei details. Daar is een koper helemaal niet mee bezig", zegt Schrijvers. 

"Zorg dat de koper zich op zijn gemak voelt", zegt zij. En ruim op, maak schoon en houd er rekening mee dat een kijker misschien de koelkast opentrekt.  "En huisdieren en kinderen: wegwezen", adviseert ze nog.

"Zorg voor paraplu's als mensen in dit zeikweer de achtertuin willen zien", tipt ze als laatste. 

Kijk meer: we bouwen al een tijdje te dure huizen, en dat is een probleem

03:33
Bijna de helft van alle nieuwbouwwoningen die verkocht worden kosten meer dan een half miljoen euro. Voor Jan Modaal is dat niet te betalen, zelfs niet met partner. Onbetaalbaar wordt langzaam onverkoopbaar.