Ga naar de inhoud
Schending luchtruim

Meer drones en vliegtuigjes rond Schiphol: 'Schrikbarend'

Een vliegtuig in de buurt van Schiphol. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / NieuwsFoto.nl / Laurens Niezen

Schiphol wordt geplaagd door pleziervliegtuigjes en drones in het luchtruim rondom de luchthaven. Het zijn er zelfs steeds meer geworden in het afgelopen jaar, tot ongerustheid van inspectiedienst ILT. Het aantal illegale drones rondom de luchthaven is 'schrikbarend'.

Vorig jaar werden 55 voorvallen met drones gemeld, tegenover 30 in 2021. De stijging is 'verontrustend', meldt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) in zijn jaarverslag over de luchthaven. Dat jaar loopt overigens van 1 november 2021 tot en met 31 oktober 2022. 

Gevaarlijke situaties

Een illegale drone in de buurt van de luchthaven kan gevaarlijke situaties opleveren voor landende en vertrekkende passagiersvliegtuigen. In het ergste geval kan het leiden tot een botsing. 

KLM
Lees ook:
KLM vertrouwt de staat niet en eist dwangsom van maximaal 100 miljoen euro

Er wordt erg veel gevlogen met drones rond de luchthaven. Per week gaat het om honderden drones. En de meeste daarvan vliegen zonder dat ze toestemming hebben gekregen van de luchtverkeersleiding (LVNL). Het aantal illegale drones rond de luchthaven ligt 'schrikbarend' hoog, waarschuwt de ILT. 

Om een vergunning te krijgen, moet de dronepiloot een vliegplan indienen bij de luchtverkeersleiding. Bij die organisatie is geen capaciteit om meer dan een paar vluchten per dag toe te staan. 

Verdwaalde passagiersvliegtuigjes

De drones zijn niet het enige gevaar dat dreigt in het luchtruim rond de luchthaven. Verdwaalde pleziervliegtuigjes leveren ook hoofdbrekens op. In gebruiksjaar 2022 waren er 170 zogenoemde luchtruimschendingen rond de luchthaven door vliegtuigen, het jaar ervoor waren het er met 110 een stuk minder. 

Als het lukt om de overtreder te pakken te krijgen - wat lang niet altijd het geval is - dan blijkt vaak dat de vlieger zijn vlucht onvoldoende had voorbereid. En dat hij daardoor in verboden luchtruim terecht kwam. 

Maatregelen

Om het aantal luchtruimschendingen omlaag te brengen is er al sinds 2020 een heuse Taskforce bezig. Dat heeft er onder meer toe geleid dat de informatie voor piloten van LVNL en het KNMI is samengevoegd, zodat een vlucht beter voorbereid kan worden. 

Voor het risico dat illegale dronevluchten met zich mee brengen zijn er nog geen concrete maatregelen. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat studeert op een regel om dronepiloten duidelijker te vertellen waar ze wel en niet mogen vliegen. In Europees verband wordt gewerkt aan een wet die het mogelijk maakt om drones op afstand te identificeren. Voor sommige drones geldt deze al, maar nog niet voor alle drones.  

Kijk ook: KLM en de staat maken ruzie over krimp (of niet) op Schiphol

03:09
Het knettert tussen luchtvaartmaatschappijen en de overheid. Jarenlang mochten ze meer vliegen, maar nu moeten ze plotseling inkrimpen van de politiek. En dat bevalt ze niet.