Ga naar de inhoud
Voedsel 15 procent duurder

Inflatie in maart flink afgenomen: 4,4 procent

Een vrouw doet boodschappen. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Patricia Rehe

De prijzen zijn afgelopen maand met 4,4 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Daarmee neemt de inflatie af. Vorige maand kwam het cijfer nog uit op 8 procent. De daling komt vooral door goedkopere energie, voedsel werd nog steeds veel duurder.

Dat blijkt uit de snelle raming van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Ongekend hoog

De inflatie is al sinds vorig jaar ongekend hoog voor Nederlandse begrippen. In februari nam de inflatie nog toe tot 8 procent op jaarbasis van 7,6 procent in januari. In december waren consumentengoederen en -diensten nog 9,6 procent duurder dan een jaar eerder. Bij de piek in september vorig jaar was nog sprake van een inflatie van 14,5 procent.

In eerste instantie kwam dat vooral door de gigantisch gestegen energieprijzen, die er bij bedrijven en burgers hard inhakten. Die energieprijzen zijn nu al enige tijd aan het dalen, maar ze sijpelen aan alle kanten door in andere producten en diensten, waardoor de inflatie aanhoudend hoog is.

De gemiddelde prijstoename van producten in de supermarkten bedroeg deze maand 15 procent, tegen 15,1 procent in februari. De prijzen van industriële goederen gingen met 8,8 procent omhoog, tegen 8,7 procent in februari. Energie, inclusief motorbrandstoffen, werd daarentegen dik 28 procent goedkoper na een prijsdaling van 1,1 procent in februari.

Europa

Om een goede vergelijking te maken met andere Europese landen geeft het CBS ook inflatiecijfers volgens de Europese methode, waarin onder meer geen rekening wordt gehouden met de woninghuren. De geldontwaarding kwam dan uit op 4,5 procent, tegen 8,9 procent in februari.

Nederland is niet het enige land waar de inflatie is afgenomen. Eerder deze week bleek al dat ook de Duitsers en Spanjaarden in maart minder geld kwijt waren aan het levensonderhoud. Later op de dag komt het Europese statistiekbureau Eurostat met de inflatiecijfers over de hele eurozone.

Inflatie
Lees ook:
Inflatie flink lager: 'Zou zomaar negatief kunnen worden'

Rente verhogen

Aangezien de inflatie nog altijd boven de doelstelling van 2 procent ligt zal de Europese Centrale Bank (ECB) naar verwachting de rente blijven verhogen. De omvang van de volgende renteverhoging is echter nog onduidelijk. Mogelijk kiest de ECB na de rentestap van een half procentpunt eerder deze maand in mei voor een kleinere verhoging van een kwart procentpunt.

Inflatie daalt, maar potje pindakaas nog altijd duur. Waarom?

03:06