Ga naar de inhoud
'Unieke kans'

CDA: Denk na over toekomst kolencentrales, ook na 2030

De kolencentrale van Uniper op de Maasvlakte. Beeld © ANP Foto

Gebruik ook na 2030 de kolencentrales om duurzame elektriciteit op te wekken. Die oproep doet het CDA aan het kabinet. We hebben de komende jaren flink meer elektriciteit nodig, en daar kunnen de locaties van de huidige kolencentrales bij helpen.

"De plekken waar de kolencentrales staan kunnen we goed gebruiken voor onze elektriciteitsproductie", vindt CDA-kamerlid Henri Bontenbal. Hij roept het kabinet op om in gesprek te gaan met de eigenaars van de kolencentrales om alvast na te denken over toekomstplannen. "Als je het niet nu doet, ben je te laat."

Vier kolencentrales

Op nog vier plekken in Nederland staan draaiende kolencentrales: twee in Rotterdam, op de Maasvlakte, eentje in het Brabantse Geertruidenberg en één in de Groningse Eemshaven. Afgesproken is dat die allemaal uiterlijk in 2030 stoppen met het verbranden van kolen om elektriciteit op te wekken, de Amercentrale zelfs al vanaf 2025.

Wat er na 2030 met de centrales gebeurt, is nog onduidelijk. Bontenbal wil de plekken 'beschikbaar houden voor de energievoorziening van de toekomst', zegt hij. "We gaan straks heel veel elektriciteit nodig hebben, ook op momenten dat het niet waait, of de zon niet schijnt. Dat betekent dat je je back-up goed geregeld moet hebben."

De locaties van de kolencentrales bieden daarvoor volgens hem een 'unieke kans', omdat de benodigde vergunningen voor de productie van elektriciteit er al zijn en ze ook al zijn aangesloten op het overvolle stroomnet.

Kolencentrales mogen weer op volle toeren draaien: wat betekent dat voor het milieu en klimaat?

03:19

Opties

Er zijn verschillende opties voor de centrales. Op sommige plekken kunnen ze gesloopt worden en plaats maken voor gascentrales die werken op waterstof of zelfs voor zogenoemde 'kleine modulaire kernreactoren'. Op andere plekken kunnen de centrales omgebouwd van kolencentrales naar biomassacentrales, waarbij de vrijgekomen CO2 wordt afgevangen en ondergronds wordt opgeslagen.

Die laatste optie is omstreden, maar volgens Bontenbal wel nodig. Maar welke opties het precies worden, maakt hem ook niet zo heel veel uit: "Mijn oproep aan de minister is in ieder geval: ga met de eigenaars van de kolencentrales in gesprek en maak per plek een plan."

Overwinning
Lees ook:
Overwinning voor de staat: geen schadevergoeding voor kolencentrales
Bron: RTL Z