De komende jaren komen er treinladingen afval vanuit Rome naar Amsterdam. In de Italiaanse hoofdstad kan het afval niet verbrand worden, en in onze hoofdstad kan dat wel. In Rome is geen capaciteit om het afval te verwerken. En het alternatief om het dan maar gewoon te storten is slechter voor het milieu.
Het Amsterdamse Afval Energie Bedrijf (AEB) heeft hier een over deal gesloten met hun Romeinse collega's. Vanaf begin april gaat er iedere week een trein rijden, goed voor 900 ton aan Romeinse rommel.
Oven afgebrand
In het land zelf is niet genoeg capaciteit is om al het afval te verwerken. Vorig jaar was er een grote brand bij het grootste afvalverwerkingsbedrijf van de stad. De nieuwe installatie is naar verwachting pas op zijn vroegst in 2026 af.
Stel dat AEB tot die tijd ook al het afval verwerkt, dan levert dat een aardige duit op. Per ton afval wordt 200 euro betaald, meldt de Italiaanse krant la Reppublica. Over een periode van drie jaar is dat goed voor 28 miljoen euro.

Het AEB wil niet vertellen hoeveel het betaald krijgt, omdat het om concurrentiegevoelige informatie gaat, zegt een woordvoerder. De gemeente Amsterdam, voor 100 procent aandeelhouder in het bedrijf, kan niet direct reageren op vragen van RTL Nieuws.
Trein met 16 wagons
Het afval is in balen geperst en wordt met 16 speciale wagons naar het Amsterdamse havengebied vervoerd, meldt AEB. Het gaat om een reis van ongeveer 1700 kilometer, vertelt de woordvoerder van het afvalbedrijf.
Ondanks die reis is het verbranden in Amsterdam toch beter voor het milieu, stelt het bedrijf met verwijzing naar een rapport van onderzoeksbureau CE Delft uit maart 2022.
Het verbranden van Italiaans afval in Amsterdam is gunstiger voor het milieu dan het storten op een vuilnisbelt bij Rome, concludeerde CE Delft. Het onderzoek werd uitgevoerd naar aanleiding van de plannen bij AEB om Italiaans afval te gaan verwerken. De onderzoekers wijzen er overigens wel op dat er meer opties zijn om afval uit Italië te verwerken dan storten in het land zelf of het naar Amsterdam transporteren.
Kortste route
Om milieuwinst te halen moet sowieso aan een flink aantal voorwaarden worden voldaan. Een daarvan is dat de kortste route wordt genomen, met een combinatie van vrachtwagen en trein, aldus het CE.
Verder is de samenstelling van het afval van belang. CE Delft is bij het rekenen uitgegaan van cijfers waarin Italiaans afval voor 60 procent bestaat uit papier, karton en groente en tuinafval (gft). Dat verbranden is gunstiger dan storten, ondanks de CO2 die daarbij vrijkomt. Als het wordt gestort komt daar namelijk methaan bij vrij, een nog schadelijker broeikasgas.

Het onderzoeksinstituut waarschuwt wel dat als er meer gerecycled zou worden in Italië - en er dus minder papier, karton en gft verbrand zou worden - de milieuwinst kleiner zou worden. Stel dat er drie keer zo veel kunststof in het Romeinse afval zou zitten als waar nu van wordt uitgegaan, dan zou storten gunstiger voor het milieu zijn dan het afval verbranden in Amsterdam.
Een andere voorwaarde is dat bij de verbranding van het afval ook energie wordt opgewekt. Dat gebeurt bij AEB, dat de warmte die vrijkomt bij het verbranden van afval onder meer gebruikt om ruim 30.000 huizen in Amsterdam te verwarmen.
Import en export
Het is niet voor het eerst dat er afval uit Italië naar Nederland wordt gehaald om hier te exporteren. In 2020 kwam 24 miljoen ton uit het buitenland, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat is bijna 30 procent van het totaal. Ongeveer 20 miljoen ton van al het afval ging in datzelfde jaar de grens over, omdat het hier niet verwerkt kan worden.