Consumenten krijgen twee maanden langer de tijd om voor een vast bedrag tussentijds hun vaste energiecontract op te zeggen. Tot 1 juni betalen ze bij opzegging een relatief lage boete. Na 1 juni wordt de opzegvergoeding hoger.
Vorig jaar kondigde de ACM aan dat er nieuwe regels kwamen voor klanten die hun vaste energiecontract tussentijds wilden opzeggen. Nu moeten klanten nog 50 euro boete betalen om een gascontract voortijdig op te zeggen, en nog eens 50 euro voor elektriciteit als je een halfjaarcontract of jaarcontract voortijdig afbreekt. Die opzegvergoeding zou hoger worden.
Zo wilde de ACM stimuleren dat meer energiebedrijven vaste contracten aan zouden gaan bieden, in plaats van alleen maar variabele contracten. Nu durven de maatschappijen dat niet aan. Het gevaar is namelijk dat ze tegen hoge prijzen energie inkopen voor een consument voor een of meerdere jaren, terwijl die klant voor een appel en een ei van dat contract af kan, als de prijzen dalen en hij ergens anders een goedkoper contract kan afsluiten.
Al eerder verzet
Het nieuwe opzegsysteem zou eerst al op 1 januari ingaan, daarna 1 april. Het is nu opnieuw verzet naar 1 juni, bevestigt Energie Nederland, de branchevereniging voor alle partijen die stroom, gas en warmte produceren, leveren en verhandelen
De diverse energiemaatschappijen zouden meer tijd nodig hebben om hun computersysteem in te regelen en de administratie op orde te brengen. Hoeveel geld iemand als boete moet betalen, wordt na 1 juni namelijk afhankelijk van verschillende factoren.
Hogere opzegvergoeding
Wie dan een nieuw contract afsluit en dat eerder wil opzeggen, moet het prijsverschil tussen de marktprijs en de prijs van het contract gedurende de resterende looptijd betalen aan de energieleverancier.

Uitstel gunstig voor consumenten
Door het uitstel, kunnen consumenten profiteren. De laatste weken bieden al steeds meer energiemaatschappijen een vast contract aan. Het is interessant om daarmee in zee te gaan voor een jaarcontract. Dan weet je zeker dat je de komende winter een relatief lage prijs betaalt, ook als de gasprijzen weer stijgen.
Maar als ergens een andere energiemaatschappij een gunstiger contract aanbiedt in de komende maanden, kun je toch relatief goedkoop opzeggen.