Ga naar de inhoud
Miljardenkorting

Omgevallen Silicon Valley Bank gekocht door andere bank

Een filiaal van SVB in Santa Monica. Beeld © AFP

Er is een koper gevonden voor de omgevallen Silicon Valley Bank (SVB). Branchegenoot First Citizens Bank neemt alle tegoeden en leningen over, en krijgt met korting 72 miljard dollar (67 miljoen euro) aan bezittingen in handen.

Dat meldt de Federal Deposit and insurance Corporation (FDIC). FDIC is het noodfonds van de overheid dat de noodlijdende bank in zijn geheel overnam, nadat SVB enkele weken geleden implodeerde.

Overheid
Lees ook:
Overheid VS neemt noodlijdende techbank SVB over

Toen Silicon Valley Bank begin deze maand in acute problemen kwam, werd de financiële instelling onder beheer van FDIC geplaatst, zodat alle tegoeden van spaarders waren gegarandeerd. Aandeelhouders raakten wel hun geld kwijt.

Miljardenkorting

Vanaf dat moment is er naar een koper gezocht, en die is inmiddels gevonden. First Citizens Bank (FCB) krijgt voor 119 miljard dollar aan banktegoeden onder beheer van voormalig SVB-klanten. Ook neemt het 72 miljard aan bezittingen van de bank over, tegen een korting van 16,5 miljard dollar.

Daar staat tegenover dat FDIC voor 500 miljoen dollar aan aandelen in FCB krijgt. 90 miljard aan bezittingen van SVB blijft achter bij FDIC.

De zeventien bankfilialen van SVB openen vandaag gewoon de deuren, maar dan als First Citizens bank.Helemaal zonder pijn gaat het allemaal niet. FDIC verwacht dat de kosten voor de redding van SVB ongeveer 20 miljard dollar bedragen.

Sneeuwbal

De val van SVB heeft een periode van flinke onrust in de bankenwereld ingeluid. Een andere regionale bank in de VS, Signature Bank, moest enige dagen later gered worden. Nog een andere bank, First Republic Bank, werd overeind gehouden door een consortium van andere grote banken.

Wat
Lees ook:
Wat gaan wij merken van de bankencrisis in de VS?

Het probleem is vooral een gebrek aan vertrouwen, en zonder vertrouwen kunnen banken niet bestaan. In Europa viel de Zwitserse bank Credit Suisse om, nadat de bank moest erkennen dat de interne controle op de financiën te wensen overliet.

Klanten haalden massaal hun geld weg, waardoor de bank binnen een mum van tijd het loodje legde. UBS werd voor een habbekrats overgenomen door concurrent UBS, met steun van de Zwitserse overheid.

waarom de val van SVB tot onrust zorgde

03:22