Ga naar de inhoud
Gevoelige informatie

Twitter jaagt op persoon die broncode deelde op Github

Twitter-topman Elon Musk. Beeld © Alamy Limited

Een deel van de broncode van Twitter heeft enige tijd op straat geleden. Het sociale medium stapte vorige week naar de rechter om Github, een platform waar softwareontwikkelaars met elkaar aan code kunnen werken, te dwingen bekend te maken welke persoon de code online heeft gezet.

Dat blijkt uit rechtbankdocumenten die als eerste werden opgemerkt door The New York Times.

Code offline

Github heeft de stukken code die online stonden inmiddels verwijderd, nadat Twitter een verzoek daarvoor had ingediend, blijkt uit een melding op de website.

De broncode is strikt geheim, omdat die mogelijk inzicht geeft in hoe Twitter werkt aan de achterkant. Dat is concurrentiegevoelige informatie en kan mogelijk zelfs beveiligingsproblemen blootleggen. Volgens The New York Times heft de code waarschijnlijk enkele maanden online gestaan, voordat het werd opgemerkt.

FreeSpeechEnthusiast

Om er achter te komen wie de schuldige is, is Twitter naar de rechter gestapt. Het bedrijf eist dat Github bekendmaakt wie de gegevens online heeft gezet. Op dit moment is alleen de gebruikersnaam bekend: FreeSpeechEnthusiast. Twitter wil weten wie daarachter schuil gaat.

Bovendien eist het sociale medium dat Github bekendmaakt welke gebruikers de code hebben gedownload.

'Elon
Lees ook:
'Elon Musk ontslaat opnieuw minstens 200 medewerkers Twitter'

Twitter zelf lijkt overigens wel een idee te hebben in welke richting er gedacht moet worden. Bronnen melden aan The New York Times dat Twitter denkt dat het om een ex-medewerker gaat die vorig jaar het bedrijf heeft verlaten.

Daarmee blijven er overigens nog altijd duizenden verdachten over. Sinds Elon Musk Twitter in oktober vorig jaar overnam is namelijk ongeveer driekwart van het personeel ontslagen of uit eigen beweging vertrokken.