Ga naar de inhoud
'Waakzaam blijven'

Topvrouw IMF: sterk gestegen rente gevaar voor financiële stabiliteit

Kristalina Georgieva: "We blijven de ontwikkelingen nauwgezet volgen." Beeld © EPA

De sterk gestegen rentes hebben de risico's voor de financiële stabiliteit duidelijk vergroot, zegt topvrouw Kristalina Georgieva van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De gebeurtenissen van de afgelopen weken 'onderstrepen het belang van waakzaamheid', waarschuwde ze in een toespraak in China.

In Zwitserland en de Verenigde Staten is deze maand ingegrepen nadat verschillende banken in problemen waren gekomen. "We blijven de ontwikkelingen nauwgezet volgen en onderzoeken de mogelijke implicaties voor de wereldwijde economie en financiële stabiliteit", zei Georgieva in een speech op het China Development Forum in Beijing.

Conflict tussen VS en China

In de toespraak herhaalde ze ook haar waarschuwing dat de versnippering van de wereld in verschillende politieke en economische blokken de wereldwijde groei zal afremmen. Op dit moment speelt bijvoorbeeld een handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China, vooral op het vlak van hoogwaardige technologie, en de oorlog in Oekraïne. Die kunnen internationale samenwerking voor ontwikkelingshulp of de strijd tegen klimaatverandering dwarsbomen.

Renteverhoging
Lees ook:
Renteverhoging in VS ondanks onrust over de bankensector

Georgieva was juist optimistisch over de verwachte economische groei van China, dat dit jaar waarschijnlijk verder zal herstellen van de strenge coronalockdowns waar grote steden vorig jaar mee kampten. Maar ze riep de Chinese overheid ook op tot hervormingen van de binnenlandse economie.

Daarbij moet volgens haar minder nadruk liggen op investeringen in de zware industrie, die voor een groot deel uit staatsbedrijven bestaat. In plaats daarvan zouden consumentenuitgaven een belangrijke pijler onder economische groei moeten worden. Een beter sociaal vangnet bij werkloosheid en ziekte zou daar bij helpen.

Hulp aan arme landen

Ze riep de Aziatische grootmacht tegelijkertijd op tot nog meer samenwerking met de internationale gemeenschap bij hulp aan arme landen die zuchten onder een hoge schuldenlast. Van alle landen is China 's werelds grootste geldschieter aan andere landen, waarbij het steeds vaker optreedt als verstrekker van noodkrediet aan ontwikkelingslanden. Maar als die landen in de problemen komen, vertraagt China volgens critici uit onder andere de VS vaak een oplossing waarbij schulden worden weggestreept.

"De komende maanden jaren is het van vitaal belang om 's werelds kwetsbaarste landen te blijven helpen", zei Georgieva.

ECB
Lees ook:
ECB verhoogt rente verder, goed nieuws voor spaarders