Het blok is defect of ontbreekt. De inhoud ontbreekt misschien of u moet wellicht de oorspronkelijke module inschakelen.
Referendum over Brexit

Nederland hardst geraakt door Brexit

09 juni 2016 06:00 Aangepast: 31 juli 2017 06:30

Nederland zou één van de landen zijn die het hardst geraakt worden door een Brexit, het uittreden van het Verenigd Koninkrijk uit de EU. In 2030 kunnen de kosten in het slechtste geval zelfs oplopen tot 16,5 miljard euro per jaar.

Dat blijkt uit berekeningen van het Centraal Planbureau (CPB).

Op 23 juni mogen kiezers is het Verenigd Koninkrijk stemmen over de vraag of ze wel of niet onderdeel willen blijven van de Europese Unie. Als de Britten in meerderheid voor een vertrek stemmen, zal dat de economie van het VK, maar ook van andere EU-landen schade toebrengen.

Schade voor Nederland

Het CPB heeft becijferd dat de kosten van een Brexit voor Nederland in 2030 op kunnen lopen tot 1,2 procent van het BBP. Ofwel zo'n tien miljard euro. Dat komt door de terugval in handel met de Britten.

Als door die tegenvallende handel ook de innovatie nog eens terugvalt, wat niet uit te sluiten is, dan lopen de kosten zelfs op tot 16,5 miljard.

Zwaarst getroffen

Nederland zou daarmee een van de zwaarst getroffen landen zijn van een Brexit. Dat komt omdat Nederland meer handel drijft met de Britten dan de meeste andere Europese landen. Andere landen die hard getroffen worden zijn België, Luxemburg en Ierland.

Hoe groot de impact van een Brexit precies zal zijn, is van een groot aantal factoren afhankelijk. De belangrijkste factor is het nieuwe handelsverdrag. Als het VK geen lid meer is van de EU moeten er nieuwe afspraken worden gemaakt over import- en exportheffingen en welke goederen wel en niet op de markt gebracht mogen worden.

Vrijhandelsverdrag of WTO?

Voor Nederland (en het VK) zou een nieuw vrijhandelsverdrag het voordeligst uitpakken. Dat drukt de Brexitkosten voor ons naar schatting met 20 procent.

Maar het is maar de vraag of dat scenario waarschijnlijk is. Het CPB verwacht namelijk dat de EU de kosten voor uittreding zo hoog mogelijk zal willen maken, om ervoor te zorgen dat andere landen het voorbeeld van het VK niet zullen volgen.

Het alternatief voor een vrijhandelsverdrag is dat voor het VK dezelfde regels gaan gelden als voor andere landen die bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) zijn aangesloten en handel willen drijven met de EU. Dat is een stuk minder voordelig: de kosten van handel zullen dan naar schatting met 13 procent stijgen.

Desastreus voor Verenigd Koninkrijk

De kosten voor Nederland, en zeker de EU als geheel, vallen in het niet als je het afzet tegen de kosten waartegen het Verenigd Koninkrijk naar schatting zelf tegenaan zal lopen. Als het WTO-scenario uitkomt verliest het VK 4,1 procent van het BBP in 2030. Als ook de innovatie achterblijft door de terugvallende handel kan dat zelfs oplopen tot een min van 8,7 procent.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van