Ga naar de inhoud
Topoverleg in Brussel

Financiële sector blijft klappen krijgen: zorgen om Deutsche Bank

Er dreigt geen bankencrisis, zegt Rutte: 'Nederland kan vertrouwen hebben'

01:17

Het is vandaag opnieuw opvallend onrustig in de bankenwereld. Het nieuwe zorgenkindje is Deutsche Bank. Al hoeven we ons volgens premier Mark Rutte en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz geen zorgen te maken.

Het aandeel van Deutsche Bank aan de beurs in Frankfurt stond halverwege de middag ruim 10 procent lager. De grootste bank van Duitsland staat al enige tijd bekend als een van de minst presterende banken en verloor dit jaar bijna een kwart van zijn beurswaarde.

De nu opgelaaide onrust concentreert zich rond zogeheten credit default swaps (CDS). Dat zijn de contracten die te maken hebben met het overdragen van het kredietrisico van de bank, in feite zijn het een soort verzekeringen tegen mogelijke wanbetaling. Nu worden deze swaps alsmaar duurder voor obligatiehouders van Deutsche Bank, wat erop duidt dat het vertrouwen in de bank keldert.

Geruststellende woorden

"Wat nu precies de reden is van die angst is onduidelijk", zegt Durk Veenstra, beurscommentator van RTL Z. "En dat maakt het ook niet zo gemakkelijk de onrust te bezweren. Het enige wat helpt zijn dan geruststellende woorden van de Duitse bondskanselier."

Bondskanselier Scholz sprak zojuist zijn vertrouwen uit in de bank. "Deutsche Bank heeft de manier waarop wordt gewerkt gemoderniseerd en georganiseerd. Het is een zeer winstgevende bank. Er is geen reden tot bezorgdheid", zei Scholz na een top van EU-leiders in Brussel.

Maar ook andere banken zien hun beurskoersen dalen. Onder meer het Zwitserse UBS (dat samen met Zwitserse overheid deze week Credit Suisse redde van de ondergang), de Franse banken Société Générale en BNP Paribas en het Britse Barclays leveren allemaal stevig in. En ook banken, verzekeraars en financiële instellingen aan de Nederlandse AEX, zoals ING, ABN Amro, Aegon, NN en ASR, staan stuk voor stuk in de min.

Credit
Lees ook:
Credit Suisse hangt nog Nederlandse boete zwartsparen boven het hoofd

Rutte: geen nieuwe bankencrisis

Volgens premier Rutte, ook aanwezig in Brussel, dreigt er geen nieuwe bankencrisis. "We hebben echt heel lang gepraat over de brede situatie in de economie. We staan er gelukkig een stuk beter voor dan we een half jaar dachten. Al zijn er wel zorgen over de inflatie. Er wordt hard gewerkt om die inflatie onder controle te krijgen", zei Rutte tegen RTL Nieuws.

Hij wijst op de buffers die Europese banken tegenwoordig moeten hebben en de duidelijk afspraken die er zijn gemaakt in Europees verband na de problemen die we hadden in de jaren 2011 en 2012, en het aangescherpte toezicht. Rutte: "Dat wijkt echt af van situatie in Amerika. Wat het Europese bankenstelsel ook zo veel meer solide maakt."

De premier heeft vertrouwen in de zogeheten Basel III-regels waaraan banken moeten voldoen. Daarin is afgesproken dat banken meer kapitaal moeten aanhouden, dat ze minstens dertig dagen aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen, en dat ze de hun winstcijfers openbaar maken.

Bekijk ook: Er dreigt geen bankencrisis, zegt Rutte: 'Nederland kan vertrouwen hebben'

12:03
Premier Rutte reageert in Brussel op de laatste ontwikkelingen in de bankensector.

Al weken onrust

De onrust in de internationale bankensector werd ingezet in Verenigde Staten, waar eerder deze maand de Silicon Valley Bank (SVB) en Signature Bank omvielen. Vervolgens moest het noodlijdende Credit Suisse worden overgenomen door UBS, waarbij toch weer overheidsgeld kwam kijken.

Ondertussen gaan centrale banken door met het verhogen van de rente (wat geld lenen bij banken minder aantrekkelijk maakt) en heerst in onder meer de VS onzekerheid over depositogaranties, oftewel de bescherming van het bij banken gestalde spaargeld van mensen en bedrijven. Dit alles roept in toenemende mate herinneringen op aan de financiële crisis vanaf 2008.