Ga naar de inhoud
Hypotheekrente daalt

Hypotheek iets goedkoper door crisis bij banken

Doordat de rente daalt, kun je weer iets makkelijker een huis kopen. Beeld © Getty Images.

Een huis kopen is tijdelijk weer iets goedkoper. De hypotheekrente is namelijk gedaald door de onrust rond omgevallen banken in de VS en de redding van Credit Suisse in Zwitserland. Volgens De Hypotheekshop ging het afgelopen week om een van de sterkste dalingen van de hypotheekrente afgelopen negentien jaar.

In onzekere tijden zetten beleggers vaak hun geld in op staatsobligaties, die als relatief veilige belegging worden gezien. Daardoor worden deze schuldpapieren meer waard, met als gevolg dat de rentes dalen. Daardoor zette twee weken geleden ook een daling van de kapitaalmarktrentes in, en daar zijn hypotheekrentes aan gekoppeld.

Veel hypotheekfinanciers haakten deze week direct in op de dalende kapitaalmarktrente en verlaagden de hypotheekrentes met 0,10 tot 0,25 procent. Venn Hypotheken spande de kroon met aanpassingen tot 0,70 procent, aldus De Hypotheekshop.

Het totaalgemiddelde daalde naar 4,68 procent. Een week eerder was dat nog 4,72 procent. 

Snelle reactie

Het valt de organisatie op dat banken en verzekeraars de daling van de marktrentes zo snel doorberekenen naar de hypotheekrentes. Normaal duurt dat enkele weken, maar deze keer reageerden sommige geldverstrekkers binnen enkele dagen.

Dat heeft er volgens de Hypotheekshop mee te maken dat de vraag naar hypotheken het afgelopen jaar sterk is afgenomen, dus strijden geldverstrekkers om een steeds kleiner groepje potentiële klanten.

Hoe de hypotheekrente zich zal ontwikkelen is onduidelijk. Dat is in grote mate afhankelijk van de kapitaalmarkt, aldus De Hypotheker. 

De
Lees ook:
De Hypotheker ziet aantal hypotheekaanvragen nóg verder dalen

De hypotheekrente steeg het laatste jaar snel. Daardoor kochten minder mensen een huis en sloten ook minder mensen hun hypotheek over, constateerde De Hypotheker begin dit jaar.

Het aantal hypotheekaanvragen is in de afgelopen maanden bijna gehalveerd ten opzichte van een jaar eerder. Door de afkoelende woningmarkt krijgen jonge huizenkopers wél vaker een voet tussen de deur. Meer huizenkopers tot 35 jaar vroegen in december een hypotheek aan.

Minder lenen

Hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer van de TU Delft zei eerder tegen RTL Z nog wel dat hij niet zeker weet of het voor starters makkelijker wordt om een woning te kopen.

"Het is zeker zo dat er momenteel meer aanbod is dan vorig jaar, toen er vrijwel niets te koop stond. Maar mensen kunnen door de gestegen rente ook minder lenen", legde hij uit.

Waarom de hypotheekrente stijgt, maar je spaarrente niet

03:09