Gedupeerden van de aardbevingen in Groningen moeten ruimhartiger gecompenseerd worden voor de geleden schade. Daar moet minstens 5 tot 10 miljard euro extra beschikbaar voor worden gesteld, is het advies van Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG), dat als taak heeft de schade af te handelen als gevolg van bevingen door gaswinning.
Het IMG komt met een pakket voorstellen om de schadeafhandeling 'milder, makkelijker en menselijker' te maken, zoals de Parlementaire Enquêtecommissie Aardgaswinning Groningen (PEAG) eerder bepleitte. Hiervoor moet het IMG meer wettelijke ruimte krijgen, stelde de PEAG.
Tegelijk met het aanbieden van de voorstellen vraagt IMG de Tweede Kamer en het kabinet om die bevoegdheid snel te verruimen en ook om voldoende geld beschikbaar te stellen om de voorstellen daadwerkelijk uit te kunnen voeren.
'Schadevrij huis moet normaal zijn'
"Een veilig en schadevrij huis moet ook in Groningen en Drenthe normaal zijn. We moeten alles doen wat daarvoor nodig is. Dat is het uitgangspunt", zegt IMG-bestuursvoorzitter Bas Kortmann. "Zet daarom vooral in op herstel van schade, eenvoud in toekomstige schadeafhandeling en verbeteringen voor gedupeerden persoonlijk merkbaar maken."
Het IMG doet hiervoor een aantal voorstellen. In het geval van schade aan de woning, zouden bewoners zelf een aannemer in de arm mogen nemen om die schade te herstellen. Het IMG betaalt de facturen. Wie zonder aannemer aan de slag wil, krijgt ook een vergoeding. Ook pleit het IMG voor een standaardvergoeding van, bijvoorbeeld, 2500 euro per beving in de kern van het bevingsgebied.

Adressen waar vaak sprake is van nieuwe schade moeten voorrang krijgen én extra begeleiding. Langlopende dossiers, ook in bezwaar, moeten geschikt worden met een coulante oplossing, stelt het IMG voor.
Hoogste vergoeding
Wat betreft immateriële schade wil het IMG geen onderscheid meer maken tussen minderjarigen en volwassenen. Binnen een gezin krijgt iedereen dezelfde vergoeding, uitgaande van de hoogste vergoeding die een van de gezinsleden krijgt. Daarnaast wil het IMG dat er voldoende psychologische hulp beschikbaar is en dat jongeren een speciaal ontwikkelingsprogramma krijgen aangeboden dat hen weer perspectief biedt.
Huis vol scheuren
Het gezin van Deborah en Jo van Zeebroeck uit Losdorp strijdt al sinds 2017 voor de juiste schadevergoeding. Na de beving van 2012 ontstond er schade aan hun woning. Kleine schade, zo op het oog, want er waren 'slechts' wat scheurtjes in de muren te zien. Voor deze schade zijn zij gecompenseerd met 60.000 euro. Maar het bleek het pleister op de wond, want de schade is veel groter dan aanvankelijk werd gedacht.
Vanwege de beving en de boringen is de hele fundering verzakt. Overal in huis zijn forse scheuren te zien, waar je soms doorheen kunt kijken, en de vloer in de hal loopt met 11 centimeter af. "Inmiddels zijn we al zes jaar bezig en er helemaal klaar mee", zegt Deborah van Zeebroeck tegen RTL Nieuws. "Maar je moet wel doorgaan met de strijd. Je hebt geen keus. Het gaat om je huis en je toekomst, en het probleem gaat ook niet zomaar weg. Je wil je huis leefbaar houden voor je gezin." Het gezin heeft drie dochters.
Met het oog op waardedaling van woningen en andere gebouwen wil het IMG een coulante regeling. Deze zou ook moeten gelden voor plaatsen die nu nog buiten de boot vallen, zoals Annerveenschekanaal en Zoutkamp.
Politiek besluit
Het IMG doet een beroep op de Tweede Kamer en het kabinet om snel tot besluitvorming te komen. Er vallen 360.000 adressen in het bevingsgebied en het is aan de politiek om te besluiten wie waar precies recht op heeft, zegt het IMG. Afhankelijk daarvan kunnen de voorgestelde maatregelen werkelijkheid worden, al zal daar in sommige gevallen een jaar voorbereidingstijd voor nodig zijn.