De Nederlandsche Bank is verantwoordelijk voor het bankentoezicht in Nederland, maar ook bij de toezichthouder zelf gaat het soms flink mis met het naleven van de regels. In 2022 werden er 51 integriteitsincidenten gemeld. Medewerkers gingen onder meer de fout in met privébeleggingen.
Zestien keer werden de regels voor beleggingen overtreden. Een fikse toename ten opzichte van een jaar eerder, toen het er nog maar negen waren. DNB laat weten dat de fouten vooral gemaakt worden omdat medewerkers onvoldoende op de hoogte zouden zijn van het verbod voor DNB'ers op daghandel op de beurs.
Ook insiders blunderen met de regels
Maar dat is niet het enige probleem. Het ging ook fout met het verkopen van aandelen. Medewerkers moeten daarvoor toestemming vragen aan de afdeling compliance. Verkopen mag bijvoorbeeld niet als er voorkennis over dat specifieke aandeel aanwezig is binnen DNB. Handel met voorkennis is namelijk ten strengste verboden.
Bij de medewerkers van DNB die onterecht geen toestemming hebben gevraagd voor de transacties, zitten zowel mensen die vanuit hun functie niet met voorwetenschap te maken hebben als zogenaamde insiders. Dat zijn mensen die wel werken met vertrouwelijke en mogelijk koersgevoelige informatie. "In al deze gevallen was overigens wel toestemming verkregen van Compliance wanneer hierom gevraagd was", voegt de woordvoerder eraan toe.
In deze video zie je dat DNB-baas Klaas Knot vindt dat de huidige situatie voor banken heel anders is dan tijdens de kredietcrisis van 2008:
Klaas Knot (DNB): 'Nederlandse banken zijn veilig'
Geen bankaandelen
Er vonden ook transacties plaats die simpelweg niet door de beugel konden. Zo deed een partner van een medewerker die insider is een aandelenaankoop op een gezamenlijke rekening, die niet is toegestaan. Medewerkers van DNB mogen nooit aandelen kopen van bedrijven die onder toezicht staan van de centrale bank, zoals banken en verzekeraars.
Twee andere medewerkers belegden zelf in bedrijven die verboden zijn. Ook was er nóg een insider die belegde in een beleggingsfonds dat niet aan de voorwaarden voldeed, laat de woordvoerder weten. Medewerkers van DNB mogen in principe wel beleggen in beleggingsfondsen, waarbij je niet in één bedrijf belegt, maar in een keer een heel mandje aandelen koopt.

Voor insiders zijn daar echter extra regels aan verbonden. Zo mag het beleggingsfonds niet voor meer dan de helft beleggen in financiële instellingen, of voor meer dan de helft gericht zijn op daghandel en handel in Europese staatsobligaties.
DNB laat verder weten dat bij de overtredingen niet is vastgesteld dat er daadwerkelijk sprake was van handel met voorkennis. De centrale bank wil verder niet ingaan op de persoonlijke consequenties voor de medewerkers in kwestie. De woordvoerder houdt het erop dat er een interne sanctieprocedure is voor het schenden van de integriteitsregels, en dat er conform dat beleid is gehandeld.
Datalekken
Naast de fouten met de beleggingsregels, ging er bij DNB ook het nodige mis met het zorgvuldig omgaan met gegevens. In 2022 werden er 37 datalekken gemeld, 6 daarvan waren ernstig genoeg om melding te maken bij de Autoriteit Persoonsgegevens.
In twee gevallen ging het om problemen met de software. In het eerste geval hadden na een migratie te veel mensen rechten om bepaalde handelingen uit te voeren. In het tweede geval werd er informatie gedeeld met de softwareleverancier, die daar niet terecht had mogen komen.
Verder werden er per abuis poststukken verwisseld, er werden een keer te veel gegevens verstrekt na een informatieverzoek en er werd een incident gemeld waarbij een emailadres per ongeluk niet afgeschermd was, 'waardoor gebruik van software te koppelen is aan individuele medewerker'.
Het laatste incident ging om camerabeelden van een ander incident die niet beschikbaar bleken, maar uiteindelijk is die melding ingetrokken omdat de beelden toch werden gevonden.