Ga naar de inhoud
Kwart procentpunt

Renteverhoging in VS ondanks onrust over de bankensector

Beurshandelaren vandaag op de New York Stock Exchange. Beeld © AP

De Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, voert de rente in de Verenigde Staten verder op om de hoge inflatie te bestrijden. Dat gebeurt ondanks de onrust die de bankensector de laatste tijd treft. Het gaat om een kwart procentpunt.

De rente heeft in de VS nu het hoogste niveau bereikt sinds 2007. Het is er de negende renteverhoging op rij. De Europese Centrale Bank (ECB) kwam vorige week met een verhoging van een half procentpunt.

Bij beleggers leven de laatste tijd grote zorgen over de bankensector. Die zijn veroorzaakt door het omvallen van de Amerikaanse banken Silicon Valley Bank en Signature Bank. De problemen bij de regionale banken zouden zijn ontstaan doordat de rente in de VS in korte tijd hard is opgelopen.

Credit Suisse overgenomen

In Europa zijn het vooral de problemen bij Credit Suisse die in het oog springen. Het eveneens Zwitserse UBS heeft de bank eerder deze week overgenomen voor 3 miljard euro. Volgens het Zwitserse ministerie van Financiën wordt daarmee grote schade voor het internationale bankensysteem voorkomen.

UBS
Lees ook:
UBS neemt Credit Suisse over voor 3 miljard euro

In de Tweede Kamer bleek vandaag dat de recente onrust op de financiële markten bij Kamerleden herinneringen oproept aan de kredietcrisis van 2008. Ze zijn bang dat ook Nederlandse banken last kunnen krijgen van de problemen bij hun Amerikaanse en Zwitserse branchegenoten en dat dit de bredere economie zal raken. Maar minister Sigrid Kaag (Financiën) zei dat de financiële sector in ons land 'weerbaar' is.

Kaag: Credit Suisse 'zorgenkindje'

Na de redding van Credit Suisse lijkt de rust op de markten wat te zijn weergekeerd, denkt Kaag. Zij benadrukte dat de Zwitserse bank verwikkeld was in een reeks schandalen en daardoor al jaren 'een zorgenkindje' was. De Amerikaanse banken die in moeilijkheden zijn geraakt, zouden door hun verdienmodel en risicoprofiel 'extreem gevoelig' zijn voor de oplopende rente. Bovendien hoefden zij aan minder strenge eisen te voldoen.

"In Europa wordt wél toezicht gehouden", zei Kaag. Banken worden onderworpen aan stresstesten waarbij ook scenario’s met stijgende rentes worden doorgerekend. Er is wel degelijk geleerd van de kredietcrisis van 2008, zei de minister. De regels zijn aangescherpt, ook om te voorkomen dat de belastingbetaler nog eens moet opdraaien voor een omvallende bank, zoals bij Fortis in 2009 en SNS Reaal in 2013.

Gisteren zei Kaag bij RTL Z dat door de redding van Credit Suisse grotere onrust op de financiële markten is voorkomen:

Kaag: grotere onrust voorkomen door redding Credit Suisse

11:21
Als in het ergste geval een Nederlandse bank ooit zou omvallen, zal de belastingbetaler daar niet voor opdraaien, zei minister Kaag bij RTL Z.