Ga naar de inhoud
Voor het eerst in tien jaar

Koopwoningen in februari goedkoper dan jaar eerder

Koopwoningen waren in februari voor het eerst in bijna tien jaar weer eens goedkoper dan een jaar eerder. Beeld © ANP

Koopwoningen waren in februari voor het eerst in bijna tien jaar goedkoper dan een jaar eerder. De prijzen gingen op jaarbasis 0,8 procent omlaag, melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

De prijzen van bestaande koopwoningen bereikten in juni 2013 een dieptepunt. Vervolgens was er - geholpen door het woningtekort en de lage hypotheekrente - sprake van een stijgende trend, tot augustus 2022. De rentes begonnen toen op te lopen, waardoor er minder mensen een huis willen of kunnen kopen.

Vergeleken met het dal in juni 2013 waren de prijzen in februari ruim 90 procent hoger, aldus het CBS. Gemiddeld kostte een huis in februari 410.189 euro.

NVM-cijfers

De prijsdaling die het CBS meet, is nog niet zo extreem als de afname die de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) eerder becijferde. Volgens de makelaars gingen de huizenprijzen in het laatste kwartaal van vorig jaar al met 6,4 procent op jaarbasis omlaag.

Het CBS verwerkt huizenverkopen pas als notarissen die laten inschrijven bij het Kadaster. De cijfers van de NVM zijn onvollediger maar gebaseerd op het moment dat het koopcontract wordt getekend. Dat is eerder, waardoor trends daar vaak ook eerder worden gesignaleerd.

Huizenprijzen
Lees ook:
Huizenprijzen dalen en dalen: verkopers verlagen vaker de vraagprijs

Minder verhuizingen

We verhuizen minder vaak. Het Kadaster registreerde in februari bijna 12.000 woningtransacties. Dat is 15,5 procent minder dan een jaar eerder. In de eerste twee maanden zijn bijna 25.000 woningen verkocht, ruim 11 procent minder dan in dezelfde periode van 2022.

In januari van dit jaar stegen de prijzen nog wel licht ten opzichte van december. Maar in vergelijking met januari 2022 stegen de huizenprijzen in het laagste tempo in bijna 9 jaar tijd.

RTL Z Huizenindex: huizenprijzen blijven dalen

12:12