Ga naar de inhoud
Mogelijk machtsmisbruik

Europese Commissie doet invallen bij Red Bull

Een weggegooid blikje Red Bull. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Sander Koning

De Europese Commissie heeft in samenwerking met lokale mededingingsautoriteiten invallen gedaan bij energiedrankjesfabrikant Red Bull. De Commissie heeft 'zorgen' over mogelijke marktmanipulatie.

De Commissie, die in de EU de belangrijkste toezichthouder is voor mededingingszaken, noemt Red Bull niet bij naam, maar het bedrijf zelf bevestigt dat het om Red Bull gaat. De invallen vonden trouwens gisteren al plaats, laat een woordvoerder van het bedrijf weten.

Kartelvorming

Het onderzoek moet aan het licht brengen of Red Bull zich schuldig maakt aan zaken als kartelvorming en illegale prijsafspraken. Ook misbruik van de dominante marktpositie wordt onderzocht.

Dat zijn vergrijpen waar zeer hoge boetes op kunnen staan. Het idee daarachter is dat op de Europese markt bedrijven met elkaar moeten kunnen concurreren, zodat consumenten uiteindelijk iets te kiezen hebben tegen een goede prijs.

Kartelboete
Lees ook:
Kartelboete dreigt voor Rabobank om geheime afspraken over obligaties

Hoge boetes

Het maken van prijsafspraken, of bijvoorbeeld het leven van concurrenten zuur maken door de eigen macht te misbruiken, is daarom streng verboden.

De boetes daarop kunnen in de honderden miljoenen of zelfs miljarden euro's lopen. De hoogte daarvan is doorgaans afhankelijk van hoeveel voordeel een bedrijf heeft gehad van de marktmanipulatie.

Geen uitgemaakte zaak

De invallen betekenen overigens niet dat Red Bull zich ook daadwerkelijk schuldig heeft gemaakt aan de illegale praktijken, benadrukt de Europese Commissie. Dat wordt nu verder onderzocht. De woordvoerder van Red Bull laat weten dat het bedrijf 'vanzelfsprekend' medewerking verleent, maar wil verder niets kwijt over het onderzoek.