Ga naar de inhoud
Energieprijzen dalen

Overheid verlaagt op de valreep voorschot op energiesteun mkb'ers

Een bakker haalt brood uit de oven. Beeld © ANP

Mkb-ondernemers met een groot energieverbruik kunnen vanaf dinsdag de langverwachte compensatie aanvragen voor hun hoge gas- en elektriciteitsrekening. Zij krijgen echter een kleiner voorschot dan verwacht. Door de dalende energieprijzen is dat geen 50 procent van de verleende subsidie, maar 35 procent.

Het percentage is verlaagd, omdat het Centraal Planbureau inschat dat de energieprijzen gaan dalen, zo zegt minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat. Met een kleiner percentage hoopt de minister het risico te verkleinen dat ondernemers die subsidie ontvangen achteraf geld moeten terugbetalen. 

De wijziging heeft betrekking op de hoogte van het voorschotpercentage en niet op de hoogte van het subsidiebedrag waarop de aanvrager recht heeft, aldus de overheid. De wijziging heeft geen gevolgen voor het totale bedrag aan staatssteun, dat wordt geraamd op 1,4 miljard euro.

"Op basis van de huidige inschatting van de energieprijzen zal het budget afnemen. Dat is sterk afhankelijk van de energieprijzen", zegt een woordvoerder van het ministerie over de kosten.

TEK

Het kabinet denkt dat zo'n 60.000 bedrijven gebruik kunnen maken van de energiesteun, de zogenoemde Tegemoetkoming Energiekosten (TEK). Met de regeling moeten ondernemers die gebukt gaan onder de torenhoge energieprijzen van de afgelopen maanden worden geholpen. De steun kan vanaf dinsdag worden aangevraagd.

Via de TEK krijgen ondernemers de helft van de energiekostenstijging boven een bepaald drempelbedrag vergoed. Voor gas is dat 1,19 euro per kuub en voor elektriciteit 35 eurocent per kilowattuur. Daarbij geldt een maximum steunbedrag van 160.000 euro. 

Voorschot

Ondernemers krijgen op basis van een berekening met modelprijzen een voorschot op de steun. Het definitieve bedrag wordt volgend jaar berekend. 

In de eerste regeling moesten ondernemers daarbij minimaal 12,5 procent van hun omzet kwijt zijn aan energiekosten. Na forse kritiek van ondernemersclubs die vrezen dat weinig ondernemers ervoor in aanmerking zouden komen, werd dat verlaagd naar 7 procent.

Energiesteun
Lees ook:
Energiesteun voor kleine ondernemers fors uitgebreid

'Wassen neus'

Ondanks een versoepeling van de regels verwachten ondernemersclubs nog altijd dat maar weinig bedrijven in aanmerking komen voor de steun. Zo is het omzetcriterium van 7 procent voor veel industriële bakkers te hoog,  zegt Wim Kannegieter van de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij.

"Vanuit het kabinet gezien, snap ik wel dat het voorschot verlaagd wordt", zegt hij. Maar voor veel ondernemers is de regeling daarmee des te meer een "wassen neus", vindt hij. "Ik denk niet dat de subsidiepot leeg gaat."

Weinig geld

Het maximale steunbedrag van 160.000 euro is weinig: "Als je bedenkt dat een gemiddelde bakkerij energiekosten heeft in de grootte van 1,8 tot 2 miljoen euro per jaar", aldus Kannegieter.

Dat de energieprijzen zijn gezakt is op zich gunstig, zegt Eva Westerhof van Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS). Maar rozengeur is het volgens haar vanwege alle gestegen kosten niet voor slagers, die veelal ook niet in aanmerking komen voor de steun, zo denkt ze.

Het is desondanks niet geheel onlogisch dat dat percentage is verlaagd, zeggen ondernemersclubs VNO-NCW en MKB Nederland. "Het is vooral bedoeld om te voorkomen dat bedrijven straks terug moeten betalen", zegt een woordvoerder.

Energiesteun
Lees ook:
Energiesteun helpt vrijwel geen enkele ondernemer: 'Net genoeg voor 2 weken'