Ga naar de inhoud
Dalende prijzen voor klanten

Gasprijs daalt naar laagste punt in anderhalf jaar: 40 euro

Een jaarafrekening voor een klant van energiebedrijf Vattenfall. Beeld © ANP / Paul van Riel

Het gaat verder de goede kant op met de gasprijs. Op de beurs betalen energiemaatschappijen nu zo'n 40 euro per megawattuur voor gas. De prijzen voor consumenten beginnen ook te dalen.

Op de Amsterdamse gas kost een megawattuur gas nu zo'n 40 euro. Dat gebeurde voor het laatst in augustus 2021, toen we aan het begin van de energiecrisis stonden.

Geen tekorten

De forse daling van vandaag, op het moment van schrijven zo’n 6 procent, komt omdat de gasvoorraden in Europa nog altijd voor meer dan de helft gevuld zijn, terwijl de lente voor de deur staat.

Prijsoorlog
Lee ook:
Prijsoorlog van start: nu een jaarcontract afsluiten of niet?

Dat is belangrijk omdat er dus sowieso geen tekort dreigt op de korte termijn én energiemaatschappijen en overheden niet weer als een bezetene gas moeten inkopen om de opslagen volgend jaar weer gevuld te krijgen. Vorig jaar bood iedereen tegen elkaar op, waardoor in augustus de prijs voor gas omhoog schoot naar meer dan 300 euro per megawattuur.

Prijzen voor klanten dalen

Hoewel er altijd een vertraging in zit, beginnen ook consumenten inmiddels te merken dat gas goedkoper wordt. Zo bieden steeds meer energiemaatschappijen weer contracten aan voor langere tijd en bij een aantal maatschappijen ligt de prijs nu ook weer onder het prijsplafond van 1,45 euro per kuub.

Een prijs van 40 euro per megawattuur komt neer op een kale inkoopprijs voor energiemaatschappijen van 39 cent per kuub. Inclusief btw en energiebelasting kom je dan op een prijs van 1,06 euro per kuub.

Deze prijs betaal je echter nog nergens. Dat heeft onder andere te maken met de inkoopstrategie van de energieleveranciers en de winstmarge die zij hanteren.