Ga naar de inhoud
Dit weekend gesprekken

'Als overname UBS mislukt, overweegt Zwitserland nationalisatie Credit Suisse'

Beeld © ANP

Zwitserland overweegt een volledige of gedeeltelijke nationalisatie van de in zwaar weer verkerende bank Credit Suisse. Dat zou de enige andere haalbare optie zijn als de overname door de eveneens Zwitserse bank UBS niet lukt. Dat melden ingewijden aan persbureau Bloomberg.

Bank UBS voert dit weekend gesprekken met Credit Suisse over een volledige of gedeeltelijke overname. Met die fusie willen de Zwitserse autoriteiten dat het vertrouwen in de bankensector van Zwitserland wordt hersteld. UBS zou volgens de Britse zakenkrant Financial Times maximaal 1 miljard dollar (ruim 930 miljoen euro) over hebben voor de overname.

Credit Suisse: bod is te laag

Maar Credit Suisse is van oordeel dat dat bod veel te laag is, meldden bronnen aan Bloomberg. De Zwitserse overheid probeert echter een oplossing te vinden, al is de overname complex en moet die in een kort tijdsbestek rond zijn. Bronnen vertellen Bloomberg verder dat de situatie erg veranderlijk is.

Eerder meldde de Financial Times dat de Zwitserse regering al met noodmaatregelen een versnelde overname van Credit Suisse door UBS mogelijk wilde maken. Zo moet UBS onder Zwitserse regelgeving normaal gesproken zijn aandeelhouders zes weken de tijd geven om zich over de overname te buigen. Met de noodmaatregelen wordt die consultatieperiode overgeslagen.

Reddingsboei
Lees ook:
Reddingsboei van 51 miljard voor Zwitserse bank: is het genoeg?

Credit Suisse, de op een na grootste kredietverschaffer van het land na UBS, zit al sinds 2020 in de hoek waar de klappen vallen. Als gevolg van een reeks financiële tegenvallers en schandalen daalde de beurswaarde van de bank gestaag. Afgelopen maanden haalden klanten veel geld van hun rekeningen, omdat zij zich zorgen maken over de toekomst van de bank.