Ga naar de inhoud
'250.000 apparaten in rij'

Stap-budget binnen no-time weer vergeven: 'Zuur hoor'

Door een grote storing op de UWV-site is het aanvragen van een STAP-budget onmogelijk. Beeld © ANP

Duizenden leergierigen stonden weer in de digitale rij voor het Stap-budget, de 1000 euro van de overheid om een opleiding mee te volgen. Maar het geld is inmiddels vergeven.

De teller op de website van het UWV staat inmiddels op 0 procent. Het geld dat deze ronde werd uitgedeeld, is op.

Eerder op de ochtend liet de instantie weten dat er zo'n 250.000 apparaten: laptops, telefoons en pc's, in de wachtrij stonden. Het budget is zo gewild dat mensen soms via meerdere apparaten inloggen.

Technische storing

Vorige maand ging het nog helemaal mis met de aanvragen door een grote technische storing. Maar dit keer was er geen vuiltje aan de lucht, zegt Geralt Lammers, woordvoerder van het UWV.

Buiten het feit dat vele wachtenden inmiddels teleurgesteld zijn. Op Twitter is #stapbudget trending topic: 

300 per minuut

Er gingen sinds vanmorgen zo'n driehonderd aanvragen per minuut door het systeem, de rest belandde in de wachtrij. Een uur na aanvang van de inschrijving was zo'n 20 procent van het budget vergeven.

Tijdens deze ronde was er 34 miljoen euro beschikbaar, maximaal 1.000 euro per persoon. "Niet iedereen heeft dat bedrag ook nodig", zegt Lammers. Omdat veel cursussen ook goedkoper zijn dan 1000 euro kunnen er meer dan 34.000 mensen geholpen worden in deze ronde. In totaal wordt er 170 miljoen euro verdeeld over vijf rondes dit jaar.

Noodgedwongen pauze

Na een noodgedwongen pauze van ruim twee maanden werd de subsidie weer opengesteld. Om misbruik te voorkomen, werden de regels aangescherpt. 

In de afgelopen maanden werd in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid onderzoek gedaan naar verschillende opleidingen en opleiders. 

Niet voldoen aan regels

Dat was nodig, omdat de meest frivole 'opleidingen' werden gevolgd met het STAP-budget. Zo bleek het onder meer mogelijk om het geld te gebruiken voor een tweedaagse 'ontdekkingstocht naar jezelf' in Amsterdam, Antwerpen of Parijs

Jezelf
Lees ook
Jezelf ontdekken in Parijs? Het kan op kosten van de overheid

Maximum

De belangrijkste nieuwe regel is dat er per cursus maximaal 300 personen per jaar een budget krijgen. Op die manier hoopt het ministerie voorkomen dat een aanbieder binnenloopt door heel veel studenten tegelijkertijd een opleiding te laten volgen, wat ten koste kan gaan van het onderwijs.

De volgende aanvraagronde start op maandag 1 mei 2023 om 10.00 uur, zegt het UWV. "Probeer het dan opnieuw."

Loket
Lees ook:
Loket STAP-geld toch niet open door grote technische storing
Bron: RTL Z