Ga naar de inhoud
Niet in de supermarkt

Lichtpuntje: voedselprijzen op wereldmarkt verder gedaald

Graanoogst in China. Beeld © SIPA USA

De grondstoffenprijzen voor belangrijke voedselproducten zijn afgelopen maand weer wat gedaald op de wereldmarkt. Het is de elfde maand op rij dat de prijzen dalen. Maar in de supermarkt merken we daar nog niks van.

De Voedsel- en Landbouworganisatie (VLO) van de Verenigde Naties meldt dat de grondstofprijzen in februari met 0,6 procent zijn gedaald ten opzichte van een maand eerder. Nogal een summiere daling, maar ten opzichte van de piek in maart 2022 liggen de prijzen 18,7 procent lager.

Oorlog

De VLO houdt de prijzen bij van vijf belangrijke grondstoffen, te weten: plantaardige oliën, graan, zuivel, vlees en suiker.

Vooral graan en plantaardige oliën werden in maart vorig jaar enorm veel duurder, door het uitbreken van de oorlog in Oekraïne. Zowel Rusland als Oekraïne zijn namelijk grote graanexporteurs en Oekraïne is ook een belangrijke producent van zonnebloemolie.

Afgelopen maand waren het vooral de oliën en zuivel die wat goedkoper werden. Suiker werd juist duurder.

Niks van te merken

Toch merken we in de supermarkt nog maar bitter weinig van de dalende prijzen. De prijzen voor voedingsmiddelen, dranken en tabak lagen in februari in Nederland zelfs 15,1 procent hoger dan een jaar eerder. Ook in de landen om ons heen duwen de voedselprijzen de inflatie omhoog.

Dat we in de supermarkt niets merken van de lagere inkoopprijzen van grondstoffen, kan meerdere oorzaken hebben. Zo worden de prijzen van voedsel ook bepaald door bijvoorbeeld de hoge kosten voor energie en stijgende lonen.

Bron: RTL Z