Ga naar de inhoud
'Geen goed idee'

D66: parkeerplaatsen verplicht overdekken met zonnecarport

De zonnecarport in Zuidhorn. Beeld © RTL Z

Een grote overdekte parkeerplaats, vol met zonnepanelen. Zo kun je de ruimte beter gebruiken en versnel je de energietransitie, meent D66. De partij wil dat boven grote parkeerterreinen zonnepanelen worden geplaatst. In Frankrijk is zo'n verplichting er al. Volgens experts is het echter voor Nederland geen goed idee.

Vorig jaar opende de gemeente Westerkwartier (provincie Groningen) een zogenoemde zonnecarport. De parkeerplaats is overdekt, op het dak liggen 1.100 zonnepanelen die groene energie opleveren.

"Er wordt 500.000 kWh per jaar mee opgewekt, daar kun je 200 huishoudens mee voorzien van stroom", zegt duurzaamheidswethouder Bé Schollema. De aanleg kostte de gemeente ruim 6,5 ton. "Dat geld verdienen we deels terug door de opwekking van stroom en teruglevering aan het net. En een deel van de financiële opbrengst gaat naar minima."

Minima helpen

Honderd huishoudens krijgen namelijk 25 jaar lang 150 euro per jaar. Dat is 3750 euro per huishouden.

Het idee voor de zonnecarport ontstond in 2016, aldus de wethouder. "Het draagt bij aan de doelstelling om duurzame energie op te wekken. En je deelt zo de parkeerplaats netter in en er gaat geld naar minima. Daar ben ik wel trots op."

Franse wet

Als het aan de Tweede Kamerfractie van D66 ligt, krijgt het idee in heel Nederland navolging. In Frankrijk werd vorig jaar een wet aangenomen waarin staat dat grote parkeerplaatsen vanaf juli 2023 overdekt moeten worden met zonnepanelen. Parkings met 80 tot 400 plekken hebben vanaf juli vijf jaar de tijd om aan de wet te voldoen.

Historische
Lees ook:
Historische groei zonnepanelen: 'Gebruik overdag meer stroom'

D66-Tweede Kamerlid Raoul Boucke: "We hebben veel meer schone energie nodig. Tegelijkertijd hebben we in Nederland een groot tekort aan ruimte. Maak dubbel gebruik van parkeerplaatsen".

Als je de helft van de grote parkeerplaatsen vol legt met zonnepanelen, gaat het volgens zijn berekening om een gebied zo groot als de gemeente Leiden. "Je kunt er 3,7 miljoen elektrische auto's van laten rondrijden of 2 miljoen huishouden van stroom voorzien."

Probleem

Een groot probleem: het Nederlandse stroomnet is grotendeels vol. Zo'n grote toevoer van zonnestroom aan het net, is dus niet mogelijk. Boucke: "Maar je kunt de stroom ook gebruiken om elektrische auto's mee op te laden. Nu zijn er nog weinig laadmogelijkheden waardoor minder mensen op stroom gaan rijden."

Aansluiting
Lees ook:
Aansluiting gezocht: bedrijven zoeken uitweg voor overvol stroomnet

David Smeulders, hoogleraar energietechnologie aan de Technische Universiteit Eindhoven, ziet helemaal niets in het plan van D66. In Nederland reden eind 2022 300.000 elektrische auto's rond. Het overgrote deel van de zonnestroom moet dus met een kabel de grond in en wordt teruggeleverd.

"En dat kan het stroomnet helemaal niet aan. We hebben de transportcapaciteit niet. Het overdekken van een parkeerplaats kan een goed idee zijn, mits je de stroom daar ook ter plekke kwijt kunt. Bijvoorbeeld aan een fabriek die veel stroom gebruikt. Anders heb je er niets aan."

Balans tussen vraag en aanbod

Vraag en aanbod moeten in balans zijn, aldus Smeulders die dus niets in een verplichting voor iedere grote parkeerplaats ziet. "Een minderheid van de auto's is elektrisch. Je moet afstemmen. Op welke plekken is een zonnecarport zinvol."

Bij zonneparken wordt bovendien in de zomer veel opgewekt maar in de winter niet. De hoogleraar ziet meer in windparken. "Alleen is daar bij burgers en dus bij gemeenten meer weerstand tegen. Zonnepanelen zijn de makkelijke uitweg. We moeten kijken naar meer wind op zee."

Zonnepanelen, laadpalen, warmtepompen: ons stroomnet kraakt in zijn voegen

02:41