Ga naar de inhoud
Boodschappen duurder

Inflatie in Nederland in februari toegenomen tot 8 procent

Beeld © ANP

Het tempo waarin de prijzen in Nederland stijgen is in februari toegenomen ten opzichte van een maand eerder. Veel boodschappen werden vorige maand weer duurder dan in januari. Ook de prijzen van industriële goederen gingen harder omhoog.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt in een zogenoemde 'snelle eerste raming' dat de inflatie vorige maand is uitgekomen op 8 procent. In januari daalde de inflatie nog tot 7,6 procent op jaarbasis, van 9,6 procent in december.

Inflatie
Lees ook:
Inflatie in januari iets lager, boodschappen wel weer fors duurder

In november waren consumentengoederen en -diensten nog 9,9 procent duurder dan een jaar eerder. Bij de piek in september was nog sprake van een inflatie van 14,5 procent.

Leven duurder

Sinds de uitbraak van de oorlog in Oekraïne is het leven in rap tempo duurder geworden. Maar de laatste tijd gingen de prijzen juist wat minder snel omhoog.

Dat heeft alles te maken met de prijzen van gas, elektriciteit en ook benzine. Die liepen eerder vorig jaar nog heel hard op, maar laten de laatste tijd juist een daling zien. Ook in februari namen de energieprijzen verder af ten opzichte van januari.

Boodschappen

De algehele inflatie laat in februari echter voor het eerst een opleving zien na drie maanden van dalingen op rij. Dat kwam mede doordat dagelijkse boodschappen opnieuw duurder werden.

Inflatie
Lees ook:
Inflatie vorig jaar de hoogste in bijna vijftig jaar: 10 procent

De gemiddelde prijstoename van producten in de supermarkten bedroeg vorige maand 15,1 procent, tegen 14,5 procent in januari. De prijzen van industriële goederen gingen met 8,7 procent omhoog, tegen 8,1 procent in januari.

Snelle raming

De snelle raming van het CBS is berekend op basis van nog onvolledige brongegevens. Op 14 maart publiceert de instelling de reguliere cijfers van de consumentenprijsindex (CPI).

Een inflatie van 8,0 procent in februari 2023 betekent dat de prijzen van consumentenproducten 8,0 procent hoger zijn dan in februari 2022. De inflatie van 8,0 procent in februari komt dus niet bovenop de inflatie van 7,6 procent in januari.

Europees cijfer

Om een goede vergelijking te maken met andere Europese landen geeft het CBS ook inflatiecijfers volgens de Europese methode, waarin onder meer geen rekening wordt gehouden met de woninghuren. De geldontwaarding kwam dan uit op 8,9 procent, tegen 8,4 procent in januari.

Wanneer komt er een einde aan de hoge inflatie?

03:55