Aardbeving of niet, de huizenprijzen zijn de afgelopen tien jaar ook in Groningse gebieden waar bevingsschade is ontstaan flink gestegen. Ze stegen ongeveer net zo hard als de huizenprijzen in gebieden in de buurt waar geen schade was ontstaan. Alleen in de loop van 2022 was er sprake van een afvlakking, net als elders op de woningmarkt.
Huizen werden ook in de aardbevingsgebieden in Groningen de afgelopen tien jaar voor steeds hogere prijzen verkocht, bijkt uit een analyse van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS).
In het tweede kwartaal van 2022 waren de prijzen in gebieden waar een 'gemiddeld' risico was op aardbevingen 93 procent hoger dan tien jaar eerder. Dat is vergelijkbaar met hoe de huizenprijzen zich ontwikkelden in gebieden in de regio waar geen aardbevingsschade was.
Klein verschil
In gebieden waar er een hoog risico was op aardbevingen stegen de prijzen ook nog hard: +78 procent in vergelijking tot 2012. In de zogenaamde laag-risicobieden stegen de prijzen met 90 procent.
De prijzen stegen vanaf 2015 net als elders in Nederland steeds sneller tot aan medio 2022. Met het stijgen van de hypotheekrente zakte de groei van de prijzen in heel Nederland in.
122.000 woningen met schade
Tot de aardbevingsgebieden horen de gemeenten Bedum, Ten Boer, Hoogezand-Sappemeer, Slochteren, Winsum, Appingedam, Delfzijl, Eemsmond, Loppersum, De Marne en Menterwolde. Ze liggen op of nabij het Groninger gasveld waar al sinds 1963 gas wordt gewonnen en waar sinds 1986 aardbevingen worden gevoeld.
In 2012 was er een zware beving van 3,6 op de schaal van Richter. Er zijn volgens de Groninger Bodem Beweging sinds die tijd 880 huizen gesloopt. Nog eens 3300 huizen wacht eenzelfde lot.
Volgens het Instituut Mijnbouwschade Groningen zijn er 122.000 woningen in het aardbevingsgebied waar een of meerdere schademeldingen van zijn gedaan.
Minder mensen van buiten de regio
De huizen die kunnen blijven staan, zijn dus meer waard geworden. Volgens hoogleraar en woningmarktexpert Peter Boelhouwer zijn de woningeigenaren in het aardbevingsgebied wel wat waardestijging misgelopen.
"Het blijft een paar procenten achter bij de ontwikkeling van de prijzen elders in Nederland. Er zijn ook minder mensen van buiten in het gebied komen wonen. Maar er wordt binnen de regio nog wel verhuisd."

Lage rente
Volgens woningmarktexpert Erik de Leve van onderzoeksbureau Stec hebben ook de huizenkopers in het aardbevingsgebied de afgelopen jaren gebruik gemaakt van de lage rentes waardoor ze een hogere hypotheek konden nemen. "Dus ook daar was er de bereidheid om meer te betalen voor je huis. Je krijgt er altijd nog een stuk meer dan in de steden."
Zo krijg je in Ten Boer voor ruim 6,5 ton een opgeknapte historische boerderij van bijna 300 vierkante meter met een 2000 vierkanten meter tellende tuin. Voor datzelfde geld krijg je in Utrecht een huis van 110 vierkante meter en een tuin van 60 vierkante meter.
Overbieden
Tot 2020 konden kopers vaak met een bod onder de vraagprijs slagen. Maar dat is vanaf het derde kwartaal van 2020 ook niet meer het geval in de aardbevingsgebieden.
In de periode tot en met het derde kwartaal van 2020 kwam de verkoopprijs gemiddeld steeds dichter bij de vraagprijs te liggen, terwijl vanaf het vierde kwartaal van 2020 de verkoopprijs zelfs hoger is komen te liggen dan de vraagprijs in alle gebieden. Met de gestegen rentes van de laatste tijd is het overigens de vraag of dat zo blijft.
En snel verkocht
Ook worden huizen in risicogebieden bijna net zo snel verkocht als elders. De verkoopduur in het tweede kwartaal van 2022 was 26 dagen in gebieden met een gemiddelde aardbevingsschade. En 23 dagen in de gebieden waar geen schade was gemeld.