Ga naar de inhoud
Strengere regels

Weer 1000 euro STAP-geld beschikbaar voor iedereen, maar niet meer voor bierproefcursus of snoepreisje

Minister Karien van Gennip (CDA) van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Laurens van Putten

Na een noodgedwongen pauze van twee maanden is het vanaf vandaag weer mogelijk om een aanvraag te doen voor STAP-budget, de 1000 euro van de overheid om een opleiding mee te volgen. De regels zijn wel aangescherpt, om misbruik van de subsidie te voorkomen.

Of dat betekent dat er geen opleidingen worden aangeboden die niet voldoen aan de regels, dat durft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid niet te claimen. Dat komt omdat nog niet alle onderzoeken zijn afgerond naar de opleidingen waarmee iets aan de hand leek te zijn. 

200 opleiders onderzocht

Het gaat nog om een tiental onderzoeken, die ieder moment afgerond kunnen zijn, aldus een woordvoerder. In totaal zijn in de afgelopen maanden meer dan 3500 opleidingen onderzocht, van zo'n 200 opleiders. Dat onderzoek - uitgevoerd door de Toetsingskamer - was nodig omdat bleek dat opleidingen niet voldeden aan de regels voor het uitkeren van het STAP-budget. 

Jezelf
Lees ook:
Jezelf ontdekken in Parijs? Het kan op kosten van de overheid

Zo bleek het onder meer mogelijk om het geld te gebruiken voor een tweedaagse 'ontdekkingstocht naar jezelf' in Amsterdam, Antwerpen of Parijs. 

Strengere regels

In reactie hierop besloot het kabinet om de regels aan te scherpen. Om de onderzoeken goed uit te voeren en tegelijkertijd de regels te kunnen aanpassen, werd besloten om het loket - dat via uitkeringsinstantie UWV loopt - twee maanden te sluiten. Vanaf vandaag is het dus weer open.

De belangrijkste nieuwe regel is dat er per cursus maximaal 300 personen per jaar een budget krijgen. Op die manier hoopt het ministerie voorkomen dat een aanbieder binnenloopt door heel veel studenten tegelijkertijd een opleiding te laten volgen, wat ten koste kan gaan van het onderwijs.

Geen cadeaus en lezingen meer

Een andere belangrijke aanscherping is dat aanbieder mensen niet meer mogen verleiden met een cadeau of snoepreisje in ruil voor het volgen van een cursus. Als een aanbieder dit doet, wordt in eerste instantie gevraagd om ermee te stoppen. Als dat niet gebeurt, wordt de opleiding uit het register verwijderd waaruit opleidingen gekozen kunnen worden. 

Lesgeld
Augustus 2022:
Lesgeld omhoog en andere trucs: opleiders lopen binnen met STAP-subsidie

Vanaf 1 mei, de volgende aanvraagperiode, moet een opleider vooraf inzicht geven in het lesprogramma. Daar hoort ook bij dat er een docent aan verbonden is en dat er een toets gedaan moet worden om te checken wat men heeft geleerd. Vanaf die datum is het volgen van een lezing niet meer voldoende om je opleiding te halen. 

Bier-, wijn- en whiskeyproeven?

De regels zijn al eerder aangescherpt, toen uit onderzoek van RTL Nieuws bleek dat er ook cursussen werden aangeboden die maar weinig te maken hebben met het verbeteren van iemands positie op de arbeidsmarkt. Wie wil leren bierproeven of beleggen in crypto's moet dat voor eigen rekening doen, tenzij de crusus een professioneel karakter heeft. Ook een cursus dropshipping komt niet in aanmerking voor het STAP-budget.

Toch kan het ministerie niet uitsluiten dat alle cursussen die gevolgd kunnen worden altijd helemaal voldoen aan de regels. Het is immers 'een lerende regeling', die 'continu wordt geëvalueerd en verbeterd'.

Wat is STAP?

  • Iedere volwassen Nederlander kan jaarlijks maximaal 1000 euro aan opleidingsbudget krijgen van de overheid.
  • De regeling is bedoeld om je positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. Daarom komen alleen opleidingen die in een speciaal register staan in aanmerking. Gepensioneerden krijgen geen STAP-budget.
  • Aanvragen kan eens in de twee maanden, waarbij telkens maar een beperkte pot geld beschikbaar is. Wie achter het net vist, moet wachten tot de volgende ronde om een nieuwe poging te doen.
  • De volgende ronde start vandaag, om 09.45 uur. Een aanvraag doen gaat via het UWV. Let op: op is op, dus zorg dat je iets voor 09.45 uur al op 'aanvragen' hebt geklikt. 
  • Uit eerder onderzoek van RTL Nieuws blijkt veel geld te gaan naar cursussen waarvan het de vraag is of ze relevant zijn voor de arbeidsmarkt.

Bekijk ook: helpt het STAP-budget bij de krapte op de arbeidsmarkt?

02:53
Met het STAP-budget krijg je 1.000 euro van de overheid om een cursus te volgen. Maar helpen die cursussen ook echt bij het verminderen van de krapte op de arbeidsmarkt?