Om huishoudens te compenseren voor de hoge energieprijzen, geldt dit jaar een prijsplafond op gas en elektriciteit. Die maatregel is te duur om na dit jaar te verlengen, maar de energieprijzen blijven waarschijnlijk nog wel een tijdje hoog. Hoe blijft het leven toch enigszins betaalbaar voor kwetsbare huishoudens? Het kabinet verkent daarvoor verschillende opties.
In de brief die een aantal ministers gisteren naar de Tweede Kamer stuurde, wordt een aantal opties besproken. Zo zal ook voor volgend jaar worden bekeken of bijvoorbeeld de zorgtoeslag en de arbeidskorting omhoog kunnen. (Arbeidskorting is een heffingskorting waardoor je minder inkomstenbelasting betaalt.)
Met de verhoging van toeslagen zijn we niet ineens af van de hoge (energie)prijzen, maar het helpt om het leven enigszins betaalbaar te houden.
Minder btw
Daarnaast wordt gekeken naar de energiebelasting: kan die inkomensafhankelijk worden, of kan de btw op gas worden verlaagd? Ook wordt onderzocht of een energietoeslag mogelijk is, afhankelijk van het inkomen óf het energielabel van de woning.

En zo komen we meteen bij het opvallendste idee, waarin de woningcorporatie verantwoordelijk wordt voor de kosten van de energierekening. Veel mensen die problemen hebben met het betalen van hun energierekening wonen namelijk in een (slecht geïsoleerde) huurwoning, vaak van een corporatie.
De overheid wil kijken of de corporaties (deels) de hoge energiekosten voor hun rekening kunnen nemen, zeker als het gaat om woningen met energielabel E, F of G.
Ander energieplafond
Een andere mogelijkheid is een gerichtere variant van het energieplafond. Moet het bijvoorbeeld worden ingericht op het basisverbruik, of op het historisch verbruik? Ook hier geldt dat wordt onderzocht of het prijsplafond wellicht enkel van toepassing moet zijn op mensen met een bepaald inkomen of energielabel.

Daarnaast onderzoekt het kabinet of het opnieuw mogelijk zou zijn in te grijpen op de energiemarkt, door bijvoorbeeld collectief in te kopen.
Uitvoerbaarheid
Let wel, dit zijn slechts ideeën die het kabinet op dit moment verkent. De uitvoerbaarheid moet nog worden onderzocht, evenals wanneer deze maatregelen dan in zouden kunnen gaan. Het kabinet wil in de Voorjaarsnota beslissen welke maatregelen ingezet gaan worden. Die moet voor 1 juni naar de Tweede Kamer worden gestuurd.