Ga naar de inhoud
Prijzen flink verhoogd

Moederbedrijf Douwe Egberts nog steeds actief in Rusland

Het gebouw van Douwe Egberts, onderdeel van JDE Peet's, in Utrecht. Beeld © ANP / Robin Utrecht

Een jaar na het beginnen van de oorlog in Oekraïne is het moederbedrijf van koffie- en theemaker Douwe Egberts nog steeds actief in Rusland. Waar tal van multinationals zich uit het land hebben teruggetrokken, heeft JDE Peet's dat vooralsnog niet gedaan. Ondertussen verhoogde het bedrijf de prijzen fors.

Sinds de Russische president Vladimir Poetin zijn leger buurland Oekraïne liet binnenvallen, hebben onder meer Coca-Cola, McDonald's en PepsiCo zich helemaal uit het land teruggetrokken. Dat gebeurde onder publieke druk, want de verkoop van voeding- en levensmiddelen zijn uitgezonderd van de sancties die zijn ingesteld tegen Rusland.

Activiteiten gestaakt of in de etalage

Ook bedrijven als Shell, Damen Shipyards en Boskalis hebben hun activiteiten in Rusland gestaakt en in de etalage gezet. Bierbrouwer Heineken kondigde ook aan uit het land te vertrekken, maar ondertussen worden er nog volop biertjes van het merk verkocht. 

Heineken
Lees ook:
Heineken brouwt er nog op los in Rusland, ondanks belofte om land te verlaten

En dat geldt ook voor thee en koffie van JDE Peet's, het moederbedrijf van Douwe Egberts met hoofdkantoor in Amsterdam en beursnotering in Amsterdam. Het bedrijf haalde in 2021 ongeveer 5 procent van de omzet uit Rusland, meldde het halverwege vorig jaar

Doorgaan voor werknemers

Hoe dat in de rest van het jaar is gegaan is onduidelijk, daar laat het bedrijf niets over los. Het bedrijf rapporteert alleen cijfers van de vier grootste markten waar het actief is, laat woordvoerder Will Hummel desgevraagd weten. En daar komt Rusland niet eens bij in de buurt, aldus Hummel. 

En ook over het verkopen van de Russische activiteiten, zoals andere bedrijven hebben gedaan of van plan zijn rept het met geen woord. De eerste prioriteit voor het bedrijf is de veiligheid en het welzijn van de werknemers, meldt het bedrijf. 

Het enige dat JDE Peet's in de cijfers over 2023 kwijt wil is dat het geen dividend meer ontvangt uit Rusland. Ook steekt het bedrijf geen geld in reclame in de Russische tak, die op de grootst mogelijke afstand is gezet van de rest van het bedrijf. Wat dit precies inhoudt, wordt verder niet uitgelegd. 

Een van de grootste fabrieken ter wereld

Er wordt nog wel geld gestoken in het reguliere onderhoud, en daar valt onder meer dat van de fabriek in Sint-Petersburg onder. En dat is geen kleintje, volgens JDE's Peet is het een van de grootste ter wereld voor het maken van gevriesdroogde koffie, beter bekend als oploskoffie. Geen van de producten die hier worden gemaakt, worden op dit moment buiten Rusland verkocht, verzekert Hummel. 

De oorlog in Oekraïne heeft wel effect op het bedrijf, vanwege de onzekerheid in de economie. Toch is dat maar nauwelijks terug te zien in de financiële prestaties. Het bedrijf verkocht voor ruim 8 miljard euro vorig jaar, een stijging van ruim 16 procent ten opzichte van 2021. 

Rapport:
Lees ook:
Rapport: populaire drugsroute gebruikt om Russische olie door te sluizen

Dat was uitsluitend te danken aan het verhogen van de prijzen, want er werden minder pakken koffie en thee verkocht. Onderaan de streep daalde de winst met welgeteld 1 miljoen euro van 762 miljoen tot 761 miljoen euro. 

Omzet fors omhoog

Of de verkopen in Rusland hieraan hebben bijgedragen en zo ja voor hoeveel is onduidelijk. Op vragen hierover reageert Hummel dat het bedrijf 'geen dividend uitbetaalt dat is verdiend met Russische activiteiten'.

De omzet en bruto winst, dus voor aftrek van bijvoorbeeld belastingen en afschrijvingen, uit de verkoop via winkels aan de consument steeg explosief voor de regio waar JDE Peet's Rusland heeft ingedeeld. In de regio Latijns-Amerika, Rusland en het Midden-Oosten steeg de omzet met bijna 50 procent, en de winst met ruim 45 procent. 

Kijk meer: Russische economie gaat klap sancties dit jaar pas écht voelen

02:13
Het eerst jaar van de oorlog is ten einde. En daarmee het eerste jaar van de sancties tegen het Rusland van Vladimir Poetin. En het is eenvoudig om te twijfelen aan het effect daarvan. Want heeft het nu allemaal zin gehad? Maar economische oorlog is geen