Ga naar de inhoud
Vrachtwagens, gereedschap, dekens

Ondernemers helpen Turkije: 'Geld verdienen nu even niet belangrijk'

Chauffeur Nevzat Aksoy rijdt met een volle vrachtwagen naar Turkije. Beeld © RTL Z

Naast particulieren proberen ondernemers ook hulp te bieden aan de slachtoffers van de aardbeving in Turkije. Zo vervoert Corendon Airlines gratis spullen en worden overlevenden ondergebracht in hun hotels in Antalya. Andere bedrijven doneren geld, stellen vrachtwagens beschikbaar of gereedschap. "We hebben de spullen en mensen, dan moet je wat doen."

Als je zo dicht bij de Turkse gemeenschap staat, iets wil doen, en een transportbedrijf hebt, dan is de keuze niet zo ingewikkeld. "Geld verdienen is even niet belangrijk", zegt Osman Kaya. Hij is eigenaar van Sjouwenman Transport, dat vrachtwagens beschikbaar heeft gesteld om spullen naar Turkije te brengen.

'Andere klussen moeten even wachten' 

Normaal gesproken rijden zijn chauffeurs binnen de Benelux. Maar nu gaan ze met volgeladen vrachtwagens vol kleding, dekens en kussens naar Turkije, verzameld door de Turkse gemeenschap. De papierwinkel bij de douane was nog even een klus, zegt operationeel manager Arthur Wegner. "Maar de chauffeurs kunnen nu doorrijden, onder speciale voorwaarden."

Andere klussen moeten even wachten. Wegner: "Het is zo vreselijk wat er gebeurt en wij hebben de spullen en mensen en dan moet je wat doen. Je kan geld storten, maar iets doen is ook helpen." 

Honderd kachels geregeld 

Na het zien van de eerste beelden van de verwoestende aardbeving kon ook Faruk Güler niet stilzitten. Hij heeft een bedrijf dat materialen levert aan autogarages. Op Facebook zag hij dat vooral kachels hard nodig zijn. "Het is er zo, zo koud." 

Güler belde een leverancier en betaalde ruim 100 halogeenkachels uit eigen zak. Als alles goed is gegaan komen ze vanavond aan. "Al die ellende, dan kan je toch niet niets doen?", zegt hij. "We zijn allemaal mens en als mensen moet je elkaar helpen." 

Van oproep tot bedrijfsproject

Ahmet Tutkun werkt bij Deloitte en wilde graag iets doen. Hij plaatste een oproep op social media en daar werd zo veel op gereageerd door onder andere collega’s dat het inmiddels ook door zijn bedrijf wordt opgepakt.

"Ik krijg de hele dag appjes van mensen die spullen hebben klaargezet. We hebben misschien wel een loods vol, spullen staan in Amsterdam, Haarlem, Alkmaar met tenten en kleding. En nu moeten we wel nog een manier vinden dat te vervoeren naar Turkije. We gaan de hele avond aan de slag."

Gratis vluchten en onderdak 

ING probeert het personeel van het dochterbedrijf in Turkije te helpen waar mogelijk. De organisatie is in volle gang. Een groot kantoor in het zuidoosten is vrijgemaakt voor onderdak. 

Bij Corendon wordt ook gedaan wat men kan. Hulporganisaties die goederen naar Turkije willen brengen, mogen dat gratis via de Turks-Nederlandse touroperator doen. Maandag vloog al een reddingsteam vanaf Eindhoven naar Adana. 

Er zijn bussen ingezet van een zusterbedrijf in Turkije om overlevenden uit het rampgebied naar eigen hotels van Corendon in Antalya te brengen. Veel meer wil het bedrijf hier niet over kwaad. "Het gaat niet om ons nu", aldus een woordvoerder.