Ga naar de inhoud
Pittige tijden

Veel vacatures, ziekteverzuim en hoge werkdruk: kinderopvang heeft het zwaar

Kinderen van een kinderdagverblijf lopen op straat. Beeld © Robin Utrecht

Het is fors aanpoten in de kinderopvang. De werkdruk wordt als hoog ervaren, het ziekteverzuim is hoger dan gemiddeld en de sector zit te springen om meer werknemers.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Werkdruk (zeer) hoog

61 procent van de werknemers in de kinderopvang vindt de werkdruk hoog of zeer hoog. Sinds het CBS in 2019 is begonnen met meten, lag dit percentage nog niet zo hoog. En dat merken medewerkers ook in de kwaliteit die ze kunnen leveren. Slechts een kwart van de werknemers is tevreden over de aandacht die ze kunnen geven aan de kinderen.

In de gehele sector zorg en welzijn, waaronder bijvoorbeeld ook de ziekenhuizen vallen, vindt gemiddeld 38 procent van de werknemers dat ze voldoende aandacht kunnen schenken aan cliënten. De kinderopvang bungelt daar dus flink onder.

Kinderopvangtoeslag
Lees ook:
Kinderopvangtoeslag gaat volgend jaar nóg iets extra omhoog

Tegelijkertijd daalt de tevredenheid met het werk. In 2019 was nog 78 procent tevreden of zeer tevreden met het werk. Drie jaar later was dat nog 68 procent.

Meer vraag

Ook het ziekteverzuim in de kinderopvang is aanzienlijk hoger dan het gemiddelde. In het derde kwartaal van 2022 lag dat op 7,3 procent. Dat betekent dat voor iedere 1000 te werken dagen er 73 verzuimd zijn wegens ziekte. Het gemiddelde in Nederland lag in dezelfde periode op 5 procent.

Dat de werkdruk hoog is, is ook niet zo vreemd. De vraag naar kinderopvang neemt namelijk harder toe dan het aantal werknemers. Ondanks dat er de afgelopen jaren 20.000 medewerkers extra bij zijn gekomen, is het aantal openstaande vacatures alleen maar verder toegenomen.

Begin 2018 stonden er 1600 vacatures open in de sector. Vier jaar later waren dat en vier keer zoveel: 6600. Voor elke 1000 banen in de kinderopvang staan er nu 55 vacatures open.

Bron: RTL Z