Ga naar de inhoud
Moet gesjoemel voorkomen

Overheid scherpt regels opleidingssubsidie STAP aan

Minister Van Gennip van SZW: misbruik tegengaan Beeld © ANP

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft de regels rond de opleidingssubsidie STAP aangescherpt. Daarmee wil het misbruik van en gesjoemel rond de regeling voorkomen.

Dat heeft het ministerie vanmiddag bekend gemaakt.

Zo komt er een begrenzing van 300 toekenningen per opleiding van één opleider per jaar, worden opleiders die snoepreisjes of cadeaus aanbieden aangepakt en kan de minister van SZW opleidingen en opleiders uitsluiten van STAP (bij misbruik). Ook worden de toegewezen subsidies na iedere aanvraagperiode openbaar gemaakt.

Veel misbruik

Onder de zogenoemde STAP-regeling (Stimulering van de Arbeidsmarktpositie) kunnen volwassen Nederlanders elk jaar maximaal duizend euro van de overheid krijgen, die kan worden gebruikt om met een opleiding de positie op de arbeidsmarkt te verbeteren.

Afgelopen herfst ontstond commotie rond de opleidingssubsidie toen uit onderzoek door RTL Nieuws bleek dat er veel misbruik van de regeling werd gemaakt.

Beleggingscursus

De regeling leverde sommige ondernemers goud geld op. Zo verdiende zelfbenoemd Miss Bitcoin Madelon Vos miljoenen met een online beleggingscursus die door klanten betaald kon worden met STAP-budget.

Lesgeld
Lees ook:
Lesgeld omhoog en andere trucs: opleiders lopen binnen met STAP-subsidie

Het ministerie van SZW kondigde eind vorig jaar aan om de regeling in januari tijdelijk stop te zetten, om de regels te kunnen verscherpen. De strengere regels gaan in per 28 februari; dat is ook de datum vanaf wanneer de STAP-subsidie weer kan worden aangevraagd.

Teleurstellen

"Hoe vervelend het ook was om mensen teleur te moeten stellen die begin dit jaar wilden starten met scholing via STAP, is het goed geweest dat wij de afgelopen periode de tijd hebben genomen om de nodige verbeteringen aan de regeling door te voeren", zegt minister Karien van Gennip in de toelichting op de nieuwe regels.

Jezelf
Lees ook:
Jezelf ontdekken in Parijs? Het kan op kosten van de overheid

Volgens Van Gennip moet de regeling blijven doen waarvoor die is bedoeld. "Namelijk mensen aansporen om aan de slag te gaan met hun professionele ontwikkeling. Tegelijkertijd moet misbruik en oneigenlijk gebruik tegen worden gegaan."

Geen lezingen

Vanaf mei wordt ook de scholingsdefinitie aangescherpt. Vanaf dan komt alleen scholing met een vooraf vastgesteld programma, waaraan een docent is verbonden en waarbij de opgedane kennis of vaardigheden wordt getoetst voor een STAP-subsidie in aanmerking. "Lezingen vallen bijvoorbeeld niet onder deze definitie", aldus het ministerie.

Ook laat het ministerie weten mogelijkheden te bestuderen om de regeling in te zetten om de scholing naar maatschappelijk cruciale sectoren te stimuleren.

Helpt het STAP-budget bij de krapte op de arbeidsmarkt? In onderstaande video zoekt Z het uit:

Helpt het STAP-budget bij de krapte op de arbeidsmarkt?

02:53