Ga naar de inhoud
Minder uren per week

Deal loonsverhoging: beveiligers gaan er zeker 21 procent op vooruit

Een beveiliger op Schiphol. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Harold Versteeg

Vakbonden hebben een akkoord bereikt over een forse salarisverhoging voor beveiligers. Dit jaar krijgen de ruim 20.000 particuliere beveiligers er 14,5 procent per uur bij. Volgend jaar nog eens 6 procent én een inflatiecorrectie.

Dat laatste betekent dat beveiligers er net zoveel loon bij krijgen als dat het leven duurder wordt. Daarbij wordt gekeken naar de inflatie van september van dit jaar.

Voor deze afspraak geldt wel dat er een maximumstijging is afgesproken van 2,5 procent. Als de inflatie hoger is dan 2,5 procent, worden de beveiligers daar niet voor gecompenseerd. Dat is ook de reden dat de cao maar tot 1 april volgend jaar loopt. "Stel dat de inflatie in september de pan uitgiert, dan kunnen we in april weer om tafel", legt CNV-bestuurder Erik Honkoop uit. 

Minder uren voor hetzelfde geld

Bij elkaar opgeteld gaan beveiligers er de komende periode dus zeker 21 procent per uur op vooruit. Een deel van die verhoging is overigens te danken aan de afspraak dat het maximum aantal uur per week omlaag gaat, van 38 naar 36 uur. Minder uren werken voor hetzelfde geld levert een verhoging van 5,6 procent op per uur. Daarbovenop komt dus een verhoging van 8,5 procent. 

Beveiligers met een parttime-contract mogen kiezen of zij minder uren willen gaan werken voor hetzelfde geld. Of dat ze hun huidige urenaantal willen houden en dus meer salaris ontvangen. 

Mensen
Lees ook:
Mensen leggen massaal het werk neer voor meer loon: 'Staken helpt'

En beveiligers die dit jaar met pensioen gaan, krijgen een afscheidspremie van 6 procent van het jaarsalaris.

Bovenop toeslag voor beveiligers Schiphol

Beveiligers op Schiphol profiteren extra van dit cao-akkoord. Voor hen was namelijk al eerder een extra toeslag van 2,50 euro per uur afgesproken. Opgeteld bij de verhoging dit jaar en volgend jaar kan de verhoging van het uurloon oplopen tot ruim 40 procent. Volgens CNV zijn er ongeveer 4000 beveiligers op Schiphol. 

Er zijn drie cao's voor beveiligers. Deze cao is voor de grootste groep, beveiliging van objecten zoals winkels, scholen en dus ook Schiphol. Beveiliging voor evenementen valt niet onder deze cao, voor hen geldt de loonsverhoging dus niet. 

Ontslagen
Lees ook:
Ontslagen Schiphol-directeur kan bijna 4 ton vertrekpremie krijgen
Bron: RTL Z