Ga naar de inhoud
40 procent lager

Eneco verlaagt tarieven, nog wel boven plafond

De mobiele app van Eneco. Beeld © ANP

Energiemaatschappij Eneco verlaagt de variabele tarieven drastisch vanaf maart. De prijs voor een kuub gas daalt naar 1,82 euro en een kilowattuur stroom kost straks nog 46 cent. Dat is wel nog boven het prijsplafond.

Dat heeft Eneco vandaag bekengemaakt.

Die tarieven gaan overigens niet meteen voor alle klanten van Eneco met een variabel contract gelden. De energiemaatschappij past de prijzen maandelijks aan voor een derde van de klanten met een variabel contract. Dus een maand later is de volgende groep aan de beurt en weer een maand later de laatste groep.

Meeste klanten merken nog weinig

Veel mensen zullen zelf overigens niet direct heel veel merken van de dalende prijzen, want ook al zijn ze fors lager dan nu, ze liggen nog altijd boven het prijsplafond. Een klant die nog niet meer heeft verbruikt dan mag onder het prijsplafond, betaalt dus nog steeds 1,45 euro per kuub en 0,40 euro per kilowattuur.

 

Blijf
Hoeveel mag jij verbruiken onder het prijsplafond?
Blijf jij onder het prijsplafond voor energie? Zoek het hier op

Voor mensen die in maart wel al door hun maximum heen zijn, scheelt het wel enorm, namelijk zo’n 40 procent. Het oude tarief was namelijk 3,06 euro per kuub en 0,83 euro per kilowattuur.

Topnieuws voor de schatkist

Maar het verlagen van de tarieven is voorlopig vooral erg goed nieuws voor de schatkist van de staat. Die legt namelijk het verschil bij tussen het prijsplafond en het tarief van de energieleverancier. Per kuub Eneco-gas hoeft er straks dus geen 1,61 euro subsidie te worden verstrekt, maar slechts 37 cent.

Dat de prijzen voor consumenten nu kunnen dalen, komt omdat ook de inkoopprijzen voor energieleveranciers al maanden aan het dalen zijn. "Gelukkig dalen de prijzen op de internationale markt sinds het najaar en dat voordeel berekenen wij vanzelfsprekend door aan onze klanten. Eneco doet dat nu voor de vijfde maand op rij", schrijft directeur consumentenzaken Selina Thurer van Eneco.

Gas veel goedkoper

En er gloort ook meer hoop voor de toekomst. "Gezien de huidige prijsontwikkelingen op de internationale energiemarkten hopen we deze daling ook in de nabije toekomst voort te zetten", aldus Thurer.

De prijzen op de Amsterdamse gasbeurs zijn de afgelopen maanden inderdaad enorm hard gedaald. In oktober betaalden inkopers nog 146 euro per megawattuur, inmiddels is dat gezakt naar 53 euro.

Dat komt onder meer door de winter die relatief zacht is in Europa, de goedgevulde gasopslagen waardoor gas niet zo vreselijk schaars is en de flinke aanvoer van vloeibaar gemaakt aardgas (LNG) naar Europa, waardoor er meer aanbod is en we minder afhankelijk zijn geworden van Rusland.