Ga naar de inhoud
600.000 huishoudens

Hoge energierekening hakt erin: forse stijging huishoudens met geldproblemen

Een dekentje, pantoffels en een kop thee om warm te blijven in plaats van de verwarming aan. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Jeffrey Groeneweg

Het aantal huishoudens dat in de knel zit vanwege een hoge energierekening is vorig jaar fors gestegen ten opzichte van 2020. Het gaat om gezinnen in energiearmoede: mensen met een laag inkomen én een hoge energierekening of mensen met een zeer slecht geïsoleerd huis.

Zo'n vochtig en tochtig huis zorgt dat de bewoners meer kans hebben op gezondheidsklachten.

Vorig jaar waren er 602.000 huishoudens die grote problemen hebben om de energierekening te betalen, becijfert onderzoeksbureau TNO. Dat zijn er 90.000 meer dan in 2020 en het komt neer op ruim 7 procent van alle huishoudens. 

Overheidssteun helpt

Het aantal gezinnen dat in zogenoemde energiearmoede leeft, was een stuk hoger geweest als de overheid geen maatregelen had getroffen. Als dit niet was gebeurd, was het aantal gezinnen in energiearmoede uitgekomen op ruim 1 miljoen. 

Verborgen
Oktober 2021:
Verborgen energiearmoede, heet het – en op deze plekken komt het voor

Vooral gezinnen die in een zeer slecht geïsoleerd huis wonen zijn in de gevarenzone beland, het gaat om bijna 70 procent van de groep gezinnen in energiearmoede. Geen wonder: in een zeer slecht geïsoleerd huis werd je relatief het hardst geraakt door de hoge energieprijzen vorig jaar. Het gaat om huizen met het energielabel F of G. 

In het tooltje hieronder kun je opzoeken hoeveel gezinnen er in energiearmoede leven in jouw gemeente en hoeveel meer het er zijn geworden ten opzichte van 2020. 

De financiële krapte in gezinnen heeft nog een ander effect, concludeert het TNO voorzichtig in een tweede onderzoek. Uit angst voor een hoge rekening, gaat de verwarming in veel van deze gezinnen in de spaarstand of zelfs helemaal uit.

Longproblemen door schimmel

En dat vergroot de kans op gezondheidsklachten of het verergeren ervan, stelt TNO. Door tocht, vocht en schimmel kunnen longproblemen als astma verergeren of gewrichtsklachten ontstaan. 

Uit het onderzoek blijkt dat vooral kinderen tot 18 jaar die opgroeien in een gezin met energiearmoede en die de verwarming laag hebben staan vanwege de kosten én in een zeer slecht geïsoleerd huis wonen de klos zijn. 

Van
Lees ook:
Van meterstand tot zonnepaneel: antwoord op jullie vragen over het prijsplafond

Deze gezinnen zijn gemiddeld 24 procent meer kwijt aan medicijnen voor kinderen dan gezinnen die weliswaar ook in een slecht geïsoleerd huis wonen, maar geen laag inkomen hebben. Een laag inkomen bedraagt alles onder 130 procent van het sociaal minimum, dat min of meer gelijk is aan de bijstand.

Meer onderzoek nodig

Deze groep is ook 40 procent meer kwijt aan ziekenhuiskosten dan een gezin dat in een zeer slecht geïsoleerd huis woont, maar zonder laag inkomen. De instantie benadrukt wel dat er nog meer onderzoek nodig is om te kijken of er echt een verband is tussen energiearmoede en gezondheidskosten. 

Kijk verder: vorige winter leefde Hanny al in energiearmoede, hoe is het nu?

01:30