Ga naar de inhoud
Twee man in bestuur

Schiphol zet directeur op straat na ruzie over strategie

Reizigers op luchthaven Schiphol, 13 januari 2023. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Harold Versteeg

Luchthaven Schiphol zet de directeur die verantwoordelijk is voor de dagelijkse gang van zaken op straat. Operationeel directeur Hanne Buis vertrekt met ingang van 1 februari bij het staatsbedrijf 'vanwege een verschil van inzicht'.

Buis zat sinds 1 juni 2020 in de directie van Schiphol en was benoemd tot 31 mei 2024. Zij en de andere leden van de directie (gesteund door de raad van commissarissen) lagen in de clinch over hoe het reilen en zeilen op de luchthaven aangestuurd moet worden. 

Zware kritiek om wachtrijen

Dat is geen kleinigheid want het vliegveld ligt zwaar onder vuur omdat er een maximum is aan het aantal passagiers dat per dag mag vliegen. Dat is ingesteld vanwege het tekort aan personeel, wat in 2022 voor lange wachtrijen zorgde bij de securitychecks. 

Schiphol:
Lees ook:
Schiphol: nog geen garanties voor probleemloze meivakantie

Dat leidde onder meer tot het vertrek van topman Dick Benschop. Sinds 1 november 2022 is Ruud Sondag interim-topman. Hij en financieel directeur Robert Carsouw vormen nu tijdelijk de directie. 

Geen verdere uitleg

Deze week maakte de luchthaven bekend dat de limiet aan het aantal passagiers vanaf maart vervalt. De luchthaven durft alleen nog geen garanties af te geven dat de komende meivakantie alles weer probleemloos verloopt. 

Het is niet duidelijk of het verschil van inzicht dat tot het ontslag van Buis heeft geleid hiermee te maken heeft. Een woordvoerder van de luchthaven laat weten dat beide partijen hebben afgesproken geen verdere uitleg te geven. 

Geen andere mogelijkheid

In de afgelopen weken is nog 'intensief' geprobeerd om de kloof te dichten, maar dat is 'ondanks gezamenlijke inspanningen' niet gelukt. "Daardoor ziet de RvC geen andere mogelijkheid dan de arbeidsovereenkomst met Hanne Buis te beëindigen", meldt de luchthaven in een persbericht

Genoeg
Lees ook:
Genoeg stikstofrechten opgekocht: Schiphol gaat natuurvergunning aanvragen

Het is onduidelijk wat Buis, die dus nog een contract had tot eind mei van volgend jaar, aan ontslagpremie krijgt. Daar wil de woordvoerder niets over zeggen. In 2021, het meest recente jaar waarvan een jaarverslag beschikbaar is, verdiende Buis een vast salaris van 377.064 euro. 

Buis heeft achttien jaar voor de Royal Schiphol Group gewerkt. In die tijd bekleedde zij verschillende functies, zoals topvrouw van Lelystad Airport.