Ga naar de inhoud
Gokverslaving

Bankier krijgt beroepsverbod vanwege het stelen van 45.000 euro

Beeld ter illustratie. Beeld © iStock

Een oud-medewerker van een Nederlandse bank heeft een beroepsverbod van twee jaar opgelegd gekregen omdat hij 45.000 euro heeft gestolen van een klant. Hij maakte het geld van de klant over naar zijn eigen rekening bij een andere bank.

Dat blijkt uit een uitspraak van de Tuchtcommissie Banken. De man mag nu twee jaar lang niet werken in de bankensector.

Gokverslaving

Om het geld over te maken naar zijn eigen rekening had de man korte tijd de laptop van een van zijn collega's geleend 'onder valse voorwendselen', blijkt uit de uitspraak. Ook heeft hij een aantal keer de limiet op zijn creditcard en die van zijn vriendin verhoogd. 

Daarmee nam hij geld op, om dat vervolgens weer op zijn eigen rekening te storten. De bankier die de fout in ging heeft verklaard dat hij lijdt aan een gokverslaving en ontkent niet dat hij de boel belazerd heeft. Om welke bank het gaat, is niet bekendgemaakt in de geanonimiseerde uitspraak.

Naast dat hij twee jaar niet in de bankensector mag werken, heeft de man een betalingsregeling getroffen om de schade terug te betalen.

Meer straffen

De Tuchtcommissie Banken had het trouwens druk deze week. Een andere bankmedewerker kreeg nog een beroepsverbod van acht maanden opgelegd.

Hij stuurde vertrouwelijke informatie naar zijn eigen mailadres en dat van zijn zoon, en schond daarmee de bankierseed. Verder is er nog een voorwaardelijk beroepsverbod van drie maanden opgelegd aan een medewerker die zich schuldig maakte aan zogeheten rekeninggluren door rekeningen van bekenden te bekijken.

Bron: RTL Z / ANP