Economie

'Bedrijven hebben grote invloed op belastingbeleid politiek'

17 juni 2016 22:48 Aangepast: 17 juni 2016 23:33
Beeld © ANP

De bemoeienis van het Nederlandse bedrijfsleven met het belastingbeleid van de overheid gaat veel verder dan gangbare belangenbehartiging. Onderzoekstichting SOMO en ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib zeggen interne overheidsdocumenten boven water te hebben gehaald die een "belastinglobby'' blootleggen.

Uit de stukken, die ze via een Wob-verzoek los wisten te krijgen van de overheid, zou blijken dat werkgeverskoepel VNO-NCW, de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs en de American Chamber of Commerce in Nederland in de praktijk meebepalen welk belastingbeleid het kabinet voert. Vooral met VNO-NCW zou het ministerie van Financiën "intensief samenwerken''.

SOMO en Oxfam zien hiermee opnieuw bevestigd dat Nederland een belastingparadijs is. De overheid gunt op basis van de verkeerde belangen belastingvoordelen aan grote internationale bedrijven, zeggen ze.

Nieuw beleid

Het ministerie van Financiën laat in een reactie weten graag de standpunten van maatschappelijke partijen te willen horen bij de ontwikkeling van nieuw beleid. Daarbij hanteert het sinds vorig jaar een nieuwe lijn, waarbij het onder meer gebruik maakt van internetconsultaties om zo veel mogelijk belangenorganisaties te kunnen betrekken.

Ook neemt het ministerie tegenwoordig een gedragsrichtlijn opgesteld waarin staat uitgelegd hoe om te gaan met belangenorganisaties. Een woordvoerder van VNO-NCW was vrijdag begin van de avond niet bereikbaar voor commentaar.

Hoe zit dat?

Op dit moment staan er in totaal 683 lobbyisten vermeld op de website van de Beroepsvereniging voor public affairs, maar vermoedelijk zijn er honderden belangenbehartigers niet aangesloten. 

Dat er zoveel rondlopen is niet vreemd, vertelde Tino Wallaart eerder. "De Tweede Kamer kan niet zonder hun adviezen." De directeur van public affairs bureau WKPA leerde alle facetten van de landelijke politiek kennen als woordvoerder en politiek assistent van twee ministers, partij- activist en hoofd public affairs van een grote NGO. 

"De Kamer heeft in Nederland schandalig weinig geld, middelen en mankracht om zelf genoeg expertise in huis te hebben. Ze zijn dus ook afhankelijk van de kennis van lobbyisten." Volgens hem gebeurt het "vrijwel altijd" dat bedrijven, organisaties of NGO’s meewerken aan wetsvoorstellen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van