Ga naar de inhoud
Meten met twee maten

FNV negeerde looneis voor eigen mensen: slechts 3 procent erbij

Foto ter illustratie. Beeld © ANP / Kim van Dam

Vakbond FNV pleit bij andere bedrijven voor automatische prijscompensatie in de cao zodat werknemers er nooit in koopkracht op achteruit gaan. Maar in de cao voor het eigen personeel vond de directie van de bond dat niet nodig. Daarom moeten zij het stellen met een loonsverhoging van 3 procent over 2022.

De cao voor het eigen personeel, die loopt tot van januari 2022 tot mei van dit jaar, werd in mei 2022 afgekaart toen de verwachting nog was dat de inflatie slechts enkele procenten zou zijn. De bond en de werknemers kwamen een loonsverhoging overeen van 3 procent.

Pijnlijk, want de inflatie over dat jaar kwam uiteindelijk uit op 10 procent, blijkt uit recente cijfers van het CBS.

Inflatie
Lees ook:
Inflatie vorig jaar de hoogste in bijna vijftig jaar: 10 procent

De eigen medewerkers zitten dus opgezadeld met een flink koopkrachtverlies, terwijl FNV bij andere werkgevers er sinds 2021 juist op aandringt dat ze automatisch de lonen aanpassen aan de inflatie, om dat probleem te voorkomen.

"Daarom komt de FNV met de volgende looneis: elke werkende 100 euro bruto per maand erbij, en daarnaast prijscompensatie", schreef de bond in een persbericht op 20 september 2021, enkele maanden voor het de eigen cao afsloot.

Automatische prijscompensatie

Zakaria Boufangacha, die over het arbeidsvoorwaardenbeleid gaat bij de bond, was er klip en klaar over. "We zetten in op automatische prijscompensatie, zodat je loon evenveel waard blijft en mensen er nooit in koopkracht op achteruit gaan. Daarnaast willen we een bedrag van 100 euro per maand, dat voor iedereen hetzelfde is. Zo verklein je loonverschillen."

Het FNV-personeel wilde dit ook voor zichzelf, laat een woordvoerder weten, maar de directie van de bond ging daar niet in mee. "Dit was ook de inzet voor de onderhandelingen van FNV Personeel, na de onderhandelingen met de FNV-directie is daar toen dit resultaat uitgekomen en daar daar heeft een ruime meerderheid van de leden van FNV Personeel toen mee ingestemd", aldus de woordvoerder.

Binnenkort beginnen de onderhandelingen weer voor een nieuwe cao, waarbij de vakbondsleden dus zullen moeten proberen om een deel van hun koopkrachtverlies goed te maken. En laat dat nu precies zijn waar de bond zo'n hekel aan heeft.

'Werknemers zijn het beu'

"Werknemers zijn het beu om jaar op jaar te moeten onderhandelen over de inflatiecorrectie van het loon en het behoud van hun koopkracht. Behoud van de waarde van het bestaande salaris moet geen onderdeel van onderhandeling zijn, maar vastgelegd worden in de cao", schreef de bond zelf in een persbericht. 

Als FNV voor zijn eigen personeel had geregeld wat het eiste bij andere bedrijven, had het personeel er per 1 januari 16,9 procent bijgekregen, net als havenarbeiders in Rotterdam. In plaats daarvan kregen ze er in januari 2023 niets bij.

Dit is een artikel van