Ga naar de inhoud
Minder bezoekers dan vroeger

Bioscopen nog lang niet bekomen van coronaklap

De Kinepolis in Leidschendam. Beeld © Robin Utrecht

Het ging in 2022 weer een stuk beter met de bioscopen dan in de twee voorgaande coronajaren, maar de vlag kan nog niet uit. Het aantal bezoekers lag nog altijd 32 procent lager dan in de jaren 2017 tot en met 2019.

Dat blijkt uit cijfers van De Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF). In 2022 werden er 25 miljoen biosbezoeken geregistreerd. 75 procent meer dan in de belabberde coronajaren, maar dus nog altijd veel minder dan in de periode voor de pandemie.

Zorgen nog niet voorbij

De omzet van 258 miljoen euro lag zo'n 20 procent onder het pre-coronaniveau. En de zorgen zijn nog niet voorbij. De hogere energiekosten, stijgende loon- en inkoopkosten en het feit dat consumenten minder hebben te besteden door de inflatie 'geven reden tot zorg', schrijft de brancheclub.

NVBF-voorman Boris van der Ham denkt dat mensen een beetje verleerd zijn om naar de bios te gaan: "Je ziet dat mensen gewend zijn om op de bank te zitten en vergeten zijn dat naar de bioscoop gaan een avondje uit is."

Film
Lees ook:
Film in bioscoop én op streamingdienst: waarom zou je nog een kaartje kopen?

Hij denkt niet dat de concurrentie van streamingsdiensten de voornaamste boosdoener is van de achterblijvende resultaten. "In 2019 hadden wij het beste jaar sinds decennia in de Nederlandse bioscopen, toen bestonden de streamingdiensten ook al", aldus Van der Ham. "Jongeren gaan bijvoorbeeld gamen, naar escape rooms, bowlen, dat soort dingen. Live entertainment is misschien nog wel een grotere concurrentie."

Steun

Van der Ham hoopt dan ook dat de overheid de sector nog eens tegemoet wil komen in 2023, al is nog niet duidelijk hoe. "Het wordt echt wel een spannend jaar, waarin alle euro's opnieuw moeten worden verdiend. Wij zeggen wel tegen de overheid: blijf ons wel in de gaten houden."

De best bezochte films in 2022 waren

  • Top Gun: Maverick (1.265.568 bezoeken)
  • Minions: Hoe Gru Superschurk Werd (1.191.060 bezoeken)
  • Spider-man: No Way Home (950.802 bezoeken)