De riante scholingsregeling die de overheid vorig jaar heeft opgezet, levert sommige ondernemers gouden bergen op. Madelon Vos, zelfverklaard Miss Bitcoin, heeft de afgelopen maanden razendsnel miljoenen verdiend met een online beleggingscursus. Het cursusgeld werd volledig door de staat opgehoest.
Dat blijkt uit gegevens van het UWV die zijn vrijgegeven na een openbaarheidsverzoek van onderzoeksplatform Follow The Money.
Technische analyse
STAP staat voor Stimulering van de Arbeidsmarktpositie. Met het STAP-budget kan iedere volwassen Nederlander jaarlijks 1000 euro subsidie krijgen om opleidingen te volgen. Dat is bedoeld om je positie op de arbeidsmarkt te verbeteren, maar al rap bleek dat de subsidie ook in ruime mate wordt gebruikt voor dubieuze opleidingen.
En als je een populaire opleiding aanbiedt, kun je er ook razendsnel rijk mee worden, zo blijkt. Zo biedt Vos de Cursus Technische Analyse aan. In tien cursussen wordt de cursisten bijgebracht hoe ze 'grafieken moeten lezen', leren 'inspelen op koersbewegingen' en 'geld verdienen door middel van handelen', schrijft Vos op haar website. Technische analyse is een omstreden manier om te voorspellen hoe koersen zich in de toekomst gaan ontwikkelen.
2 miljoen euro
In minder dan vier maanden tijd streek haar bedrijf ruim 2 miljoen euro op, blijkt uit de gegevens. De online cursus kostte 797 euro, maar daar merkten deelnemers helemaal niets van. "Volg de Opleiding Technische Analyse gratis met het STAP-budget", kopt Vos met koeienletters op haar website. Inmiddels is de prijs trouwens gestegen naar 897 euro. Vos laat Vos aan RTL Z weten dat het bedrag van 2 miljoen euro volgens haar niet klopt.

Uit de geopenbaarde stukken blijkt echter dat 2544 cursisten subsidie toegekend kregen voor de cursus bij Vos. Samen goed voor een bedrag van 2.027.568 euro.
Ruis
Maar volgens Vos heeft het UWV een 'verkeerde dataset' openbaar gemaakt. In de realiteit zouden er veel minder cursisten deel hebben genomen aan de cursus. Hoeveel dat er dan wel waren en hoeveel subsidie Vos met haar bedrijf in totaal heeft opgestreken, wil ze dan weer niet zeggen.
Ook wil Vos niet zeggen hoeveel de cursus volgens haar dan ongeveer heeft opgeleverd. "We willen hier pas uitspraken over doen als we zelf de correcte data in handen hebben, momenteel hebben we geen helder overzicht. De verouderde lijsten en annuleringen zorgen voor nog meer verwarring."
Een woordvoerder van het UWV bevestigt dat er 'enig verschil' kan zitten in het toegekende subsidiebedrag en het bedrag dat de cursusaanbieder uiteindelijk binnen krijgt. Als een cursist wel de subsidie heeft aangevraagd, maar die uiteindelijk toch niet volgt, krijgt de aanbieder het geld niet.
Controversiële regeling
Het is niet de eerste keer dat de subsidieregeling opzien baart. Eerder bleek al uit onderzoek van RTL Nieuws dat aanbieders van cursussen de opleidingskosten flink omhoog gooiden, omdat de staat toch de portemonnee trekt.
Uit een ander onderzoek van RTL Nieuws bleek dat het ook wemelde van cursussen die niets met ontwikkeling op de arbeidsmarkt te maken hebben. Zoals een cursus 'manifesteren' of een 'ontdekkingstocht naar jezelf'. Of wat te denken van 'edelsteentherapie'.

Het ministerie van Sociale Zaken gaat in een reactie niet in op de casus-Vos, maar wijst erop dat minister Carien van Gennip eind vorig jaar al heeft gezegd dat de STAP-regels strenger worden.
Strengere regels
"Daarom worden er maatregelen uitgewerkt om opleidingen die niet aan de voorwaarden van STAP voldoen beter en eerder te weren uit het scholingsregister. Ook wil de minister opleiders die STAP als ongepast verdienmodel gebruiken beter kunnen aanpakken", aldus de woordvoerder.
In januari wordt er dan ook geen subsidie uitgekeerd. Die tijd wordt gebruikt om de nieuwe regels uit te werken.
** In een eerdere versie van dit bericht stond dat via het affiliate-programma cursisten die een nieuwe cursist aandroegen daarvoor een vergoeding van 100 euro kregen. Het ging echter niet om cursisten, maar om volgers van Vos' kanaal. Ook bedrijven konden meedoen met het programma. Dit programma is stopgezet, nadat er Kamervragen over werden gesteld **