Ga naar de inhoud
Boete van 100 euro

Fors minder snorfietsen verkocht door helmplicht, politie beboet direct

Een vrouw past een helm in een scooterwinkel in Eindhoven. Beeld © ANP

Er zijn afgelopen jaar aanzienlijk minder snorfietsen verkocht in Nederland. Volgens brancheorganisatie RAI Vereniging komt dat vooral door de helmplicht die sinds zondag geldt.

In totaal zijn er 29.571 nieuwe snorfietsen verkocht in 2022. En dat is een daling van ruim 40 procent vergeleken met het jaar ervoor (49.858 snorfietsen) en ook een stuk minder dan het gemiddelde van de afgelopen zeven jaar (47.200). Dat blijkt uit cijfers van RAI Vereniging.

'Even onzekerheid'

"Er is bij invoering van zo’n maatregel logischerwijs even onzekerheid bij de consument", zegt woordvoerder Lise-Lotte Kerkhof van de brancheorganisatie. "We begrijpen echter ook dat goedgekeurde helmen flink verkocht worden." Dat laatste is niet gek, gezien de circa 800.000 snorfietsers die in Nederland rondrijden.

Helmplicht
Lees ook:
Helmplicht snorfietsen vanaf 1 januari: 100 euro boete bij overtreding

Veel Nederlanders gebruiken het voertuig met blauwe kentekenplaat, waarmee je maximaal 25 kilometer per uur mag rijden, voor woon-werkverkeer. Met name coronajaren 2020 en 2021 waren topjaren voor de verkoop van snorfietsen en bromfietsen (maximaal 45 kilometer, gele kentekenplaat), waar ook scooters en speed pedelecs onder vallen.

Alle snorfietsers en eventuele passagiers moeten sinds 1 januari verplicht een helm dragen. De overheid verwacht dat hierdoor minder verkeersdoden en -gewonden vallen onder snorfietsers. In grote steden Amsterdam en Utrecht geldt al langer een helmplicht voor snorfietsers en is ook rijden op het fietspad verboden. Sinds die tijd zijn er minder ongelukken met snorfietsers en met fietsers, zeggen zowel de gemeente Utrecht als Amsterdam.

Ook speed pedelec-helmen zijn toegestaan, al bieden die volgens artsen niet de bescherming die nodig is om hersenletsel bij een val of ongeluk te voorkomen.

Snorfietser
Lees ook:
Snorfietser mag ook met onveilige helm de weg op, waarschuwen artsen

Direct een boete

Snorfietsers die geen goedgekeurde helm dragen, riskeren een boete van 100 euro. De politie zegt niet te waarschuwen, maar beboet direct. "Mede doordat er zo veel aandacht is geweest is er geen coulance periode", zegt een woordvoerder van de landelijke politie. "Wij handhaven per 1 januari en vanaf die datum loop je dus de kans op een boete wanneer je geen helm draagt."

De politie is wat betreft rijden op het fietspad voorstander voor één landelijke eenduidige maatregel om te voorkomen dat iets in de ene stad wel mag en in de andere niet.

Bekijk ook: op het laatste moment nog even een helm kopen

01:27
"Het gaat echt met honderden tegelijk", zegt Armando Muis van scooterwinkel La Souris.