Ga naar de inhoud
Chinese zorg op instorten

Vaccins in overvloed: 'EU biedt zwaar getroffen China gratis coronavaccins aan'

Coronapatiënten worden behandeld in een gezondheidscentrum in Hangzhou. Beeld © AP

Eurocommissaris voor Gezondheid Stella Kyriakides heeft de Chinese regering hulp aangeboden bij de coronagolf die het land overspoelt. Onderdeel ervan zijn ook de overtollige voorraden aan coronavaccins die EU-landen nog hebben liggen.

Dat zeggen functionarissen van de Europese Commissie tegen de Britse zakenkrant Financial Times.

"Eurocommissaris Kyriakides heeft contact opgenomen met haar Chinese collega's om solidariteit en steun te bieden, inclusief expertise op het gebied van volksgezondheid en donaties van EU-vaccins die zijn aangepast aan coronavarianten", aldus een van de ambtenaren.

De vaccins moeten China helpen om de massale uitbraak van het coronavirus in te dammen nadat het land is gestopt met zijn zerocovidbeleid.

Chaos
Lees ook:
Chaos in Chinese ziekenhuizen door corona: 'Crematiekleding al mee'

Nog geen reactie

De regering in Peking moet nog reageren op het aanbod. Tot dusver zeggen de Chinezen te vertrouwen op hun zelf ontwikkelde coronavaccins, Sinovac en Sinopharm. Het zijn vaccins die niet zijn gebaseerd op de nieuwe mRNA-technologie, die uiterst effectief is gebleken in de bestrijding van het virus,

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zegt zich grote zorgen te maken over de situatie in China. Hoewel de vaccinatiegraad op het eerste gezicht hoog is, loopt het land volgens WHO-baas Tedros Adhanom achter als het gaat om volledige bescherming van met name 60-plussers.

Vooral op het Chinese platteland, waar relatief veel ouderen wonen, is een gebrek aan adequate zorg, legt correspondent Roland Smid uit in deze video.

Corona slaat ook hard toe op Chinese platteland, groot tekort aan medicijnen

02:39

Chinese ouderen zouden volgens de WHO minstens drie doses Sinovac of Sinopharm moeten krijgen om voldoende beschermd te zijn tegen ernstige ziekten. Maar uit WHO-data blijkt dat slecht 40 procent van de Chinese 80-plussers drie doses heeft gekregen. In de EU is 83 procent van de volwassenen volledig gevaccineerd.

Vaccins zat

Daarbij: Europa heeft vaccins in overvloed. De EU-lidstaten hebben langdurige contracten afgesloten met acht vaccinmakers voor een totaal van 4,2 miljard doses. Daarvan zijn er pas 1,7 miljard geleverd. Om te voorkomen dat vaccins en coronamedicijnen vernietigd moeten worden, gaat Eurocommissaris Kyriakides de komende weken in gesprek met farmaceutische bedrijven om contracten aan te passen.

Ondertussen groeit in China de angst voor corona. Er worden tot een miljoen doden verwacht:

Angst voor corona groeit in China: 'Miljoen doden verwacht'

01:02
Crematoria in China draaien overuren en ziekenhuizen kunnen de druk niet aan.