Ga naar de inhoud
Maatregel Poetin

Russisch verkoopverbod op olie als vergelding voor prijsplafond

De Russische president Vladimir Poetin. Beeld © ANP / Associated Press / Alexey Danichev

De Russische president Vladimir Poetin komt met een exportverbod op ruwe olie. Het is een vergeldingsmaatregel voor het prijsplafond dat onlangs is ingesteld op olie uit Rusland. 

Het verkoopverbod gaat in op 1 februari 2023 en geldt vooralsnog tot 1 juli volgend jaar, staat in een persbericht van het Kremlin. Een speciale clausule geeft Poetin de mogelijkheid om het verbod in speciale gevallen naast zich neer te leggen.

Minder
Lees ook:
Minder geld voor Poetin: prijsplafond voor Russische olie wordt 60 dollar

De maatregel is genomen in reactie op de 'onvriendelijke acties' van de Verenigde Staten en andere landen en organisaties die meedoen aan het prijsplafond op Russische olie. 

Prijsplafond G7

Dat plafond houdt in dat er maximaal 60 dollar per vat betaald mag worden voor olie uit Rusland. Ook het transport en de opslag van Russische olie vallen onder de sanctie die is bedacht door de G7. Dat zijn zeven grote industrielanden: Canada, Duitsland, Frankrijk, Italië, Japan, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Ook de EU doet mee aan de afspraken van dit bondgenootschap. 

Diesel
Lees ook:
Diesel blijft duur door importverbod op Russische olie

De straf is ingesteld om te zorgen dat Rusland's oorlogskas niet gevuld wordt met de inkomsten uit olie, voor zover er überhaupt nog landen zijn die de olie kopen. Een absoluut koopverbod op olie ging de G7 te ver, uit angst dat de wereldwijde olieprijs dan hard zou stijgen als er ineens geen Russische olie meer zou zijn. China en India importeren nog wel veel Russische olie.

Europees importverbod

In tegenstelling tot de Europese Unie dat wel een importverbod heeft ingesteld op ruwe olie uit Rusland. En vanaf 1 februari is het ook verboden om producten die van Russische olie zijn gemaakt, zoals diesel, te importeren naar Europese lidstaten.

Als het aan Poetin ligt, wordt dit ook beantwoord met een verbod op de verkoop van producten van Russische olie. Het is nog niet duidelijk wanneer dit ingaat, maar in ieder geval niet eerder dan 1 februari. 

Olieprijs iets omhoog

De wereldwijde prijzen voor olie stegen iets na de aankondiging gisterenavond. Brentolie, maatgevend voor de prijzen voor olie uit Europa, Afrika en het Midden-Oosten, kost bijna 85 dollar per vat.

In onderstaande video legt Frederieke Hegger uit wat de consequenties zijn van de olieboycot tegen Rusland.

Kijk ook: wordt Rusland arm door de olieboycot? Nu niet, in de toekomst wel

03:03