In het derde kwartaal is er iets van verlichting gekomen op de overspannen arbeidsmarkt. Het aantal openstaande vacatures daalde voor het eerst in tijden en ook het aantal mensen met een ww-uitkering nam verder af, blijkt uit nieuwe cijfers van het UWV. Maar de krapte is niet opeens verleden tijd, zegt de uitkeringsinstantie.
Wel lijkt die krapte op de arbeidsmarkt zijn hoogtepunt te hebben bereikt, zegt UWV. De krapte berekent UWV aan de hand van het aantal openstaande vacatures en het aantal personen dat korter dan een half jaar een ww-uitkering heeft.
Minder mensen op zoek naar werk
Het aantal openstaande vacatures daalde in het derde kwartaal met 5,8 procent ten opzichte van het tweede kwartaal, naar in totaal 451.900. Het is voor het eerst sinds eind 2020 dat er minder in plaats van meer vacatures openstonden. Het aantal personen dat korter dan 6 maanden een ww-uitkering heeft, daalde met 4,2 procent. Dit betekent dat er minder mensen zijn die werk zoeken.
Deze ontwikkeling is 'in zekere zin' goed nieuws, zegt Frank Verduijn, adviseur arbeidsmarkt bij UWV. "Het betekent dat de groeiende en steeds acuter wordende problemen met personeelstekort, zoals bijvoorbeeld in het openbaar vervoer en de kinderopvang, in ieder geval niet verder toenemen."

Waar in het vorige kwartaal nog in alle beroepen een zeer krappe arbeidsmarkt gold, zijn er nu twee beroepen waar de indicator voor spanning is gezakt, zegt Verduijn. "Dat geldt voor hulpkrachten in de bouw en industrie, en reisbegeleiders. Op beroepsniveau gaat er dus wel een verschil zijn in spanning."
Spekkoper
Maar het is zeker niet opeens hosanna voor werkgevers, dat ze de werknemers voor het kiezen hebben. "Werkgevers blijven moeite hebben om vacatures in te vullen", zegt Verduijn. "De krapte op de arbeidsmarkt blijft historisch groot. Het is niet zo dat die situatie ineens 180 graden is gekeerd."
Als werknemer ben je dus nog wel even spekkoper. "Voor veel beroepen blijft het lastig om aan geschikt personeel te komen. Dus als werknemer heb je nog steeds een sterke onderhandelingspositie, daar verandert voorlopig niets aan."

Voor volgend jaar verwacht het UWV dat de werkloosheid nog iets oploopt. "Werkgevers worden voorzichtig met nieuwe vacatures, omdat ze onzeker zijn over de economie. De arbeidsmarkt zal iets ontspannen, met name in sectoren die gevoelig zijn voor de bestedingen van consumenten. Denk bijvoorbeeld aan retail en horeca, die conjunctuurgevoelig zijn."
Dat betekent niet dat we opeens van de krapte zijn verlost, besluit Verduijn. "De spanning op de arbeidsmarkt is momenteel zo hoog, dat die ook hoog blijft met deze ontspanning."