Koopwoningen waren in november 1 procent goedkoper dan in de maand ervoor, blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Kadaster. Het is de vierde maand op een rij dat de huizenprijzen dalen.
Tot en met juli stegen de huizenprijzen nog elke maand. In augustus kwam de omslag en sindsdien zijn koopwoningen elke maand iets minder waard geworden. De 1 procent daling in november is de sterkste daling van de vier maanden.
Ten opzichte van vorig jaar stijgen de huizenprijzen nog wel, al vlakt die stijging steeds meer af. Kopers moesten in november gemiddeld 4,9 procent meer betalen voor een woning dan in november vorig jaar. Dat is de laagste prijsstijging jaar-op-jaar in 6 jaar tijd. In oktober werden huizen nog 7,8 procent duurder dan een jaar eerder.
In onderstaande grafiek zie je de prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen over de afgelopen maanden en jaren (dus zonder nieuwbouwhuizen):
De huizenprijzen staan al maanden onder druk, vooral als gevolg van de opgelopen hypotheekrente. Daardoor kunnen mensen nu minder lenen. Daarbij is de koopkracht van mensen afgenomen als gevolg van de hoge inflatie.
Volgens Makelaarsland versnelt de afkoeling op de woningmarkt nu ook in de grote steden. "Waar de grote steden zich lange tijd weinig aantrokken van afkoeling op de woningmarkt, is nu ook daar een kentering zichtbaar. Het overbieden neemt behoorlijk hard af sinds de zomer", constateert de makelaarsorganisatie.
Gemiddelde verkoopprijs omlaag
Ook wisselen steeds minder huizen van eigenaar. In november waren er 15.146 woningtransacties, meldt het Kadaster. Dat is 6 procent minder dan een jaar eerder. In de eerste elf maanden van dit jaar zijn er 171.767 woningen verkocht, dat is ruim 16 procent minder dan dezelfde periode in 2021.
Een koopwoning kostte in november gemiddeld 423.124 euro. Dat is flink minder dan de maanden ervoor:
Een paar dagen geleden kwam De Nederlandsche Bank (DNB) met nieuwe vooruitzichten voor 2023. De komende twee jaar gaan de huizenprijzen dalen, verwacht de DNB.
Stijging deels ongedaan
Dat komt - wederom - door de gestegen hypotheekrente. Maar ook de hogere energieprijzen spelen een rol: daardoor kunnen huizenkopers minder bieden. In 2023 zullen de huizenprijzen met 3,1 procent dalen en in 2024 met 3,3 procent, aldus DNB.
Daarmee wordt de forse stijging van de huizenprijzen van de afgelopen tijd slechts deels ongedaan gemaakt. Sinds begin 2021 maakten de huizenprijzen een ongekende stijging door. Vorig jaar werden huizen gemiddeld 15 procent duurder.