Ga naar de inhoud
Variabel contract

'Kwart huurders voorziet problemen met hoge energierekening'

Kleding en energie zijn flink duurder geworden. Blijven de prijzen stijgen? Beeld © ANP

Bijna een kwart van de Nederlanders met een huurwoning en een variabel energiecontract voorziet financiële problemen door de stijgende prijzen voor onder meer energie.

Hetzelfde percentage huurders waarvan het vaste contract afloopt voorzien eveneens problemen. Bij mensen met een koopwoning zegt zo'n tien procent financiele malaise te voorzien

Dat blijkt uit een peiling van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) onder een kleine 1.800 huurders en woningeigenaren.

De zorgen bestaan ondanks het prijsplafond voor energie, dat op 1 januari ingaat. "Deze cijfers geven opnieuw aan hoe kwetsbaar veel huishoudens zijn", zegt Laura van Geest, bestuurder bij de AFM.

Blijf
Lees ook:
Blijf jij onder het prijsplafond voor energie? Zoek het hier op

Dubbele kosten

Volgens de AFM denkt driekwart van de woningeigenaren de kosten voor energie te kunnen dragen, zelfs wanneer deze zouden verdubbelen. Bij huurders is dit amper de helft.

Ongeveer de helft van de woningeigenaren heeft een variabel energiecontract, zegt de AFM. Bij huurders is dat ongeveer 45 procent. Vaak gaat het om contracten met prijzen die maandelijks kunnen wijzigen.

Veel mensen hebben last van de gestegen energieprijzen.

Brenda verwarmt haar huis maar één uur per dag: 'Anders red ik het niet'

02:09