Ga naar de inhoud
Stopt met machtsmisbruik

Amazon ontloopt EU-boete door bindende belofte voor beterschap

Eurocommissaris Margrethe Vestager van Mededinging. Beeld © AFP

Webwinkel Amazon hoeft niet langer te vrezen voor een potentiële miljardenboete van de EU wegens concurrentievervalsing. De Europese Commissie en de techgigant hebben een schikking getroffen en Amazon heeft beloofd forse wijzigingen door te voeren.

Dat heeft Eurocommissaris van Mededinging Margrethe Vestager zojuist bekendgemaakt.

Sinds 2019 onderzoek

Amazon heeft de Commissie al sinds 2019 achter zich aan vanwege oneerlijke verkooppraktijken. Zo verzamelt het bedrijf gegevens van externe verkopers op het platform over hun verkopen, die Amazon niet deelt met de verkopers zelf.

Amazon kan die informatie samenvoegen, zien welke producten populair zijn en met een eigen variant komen. Daarmee staat het bedrijf in directe concurrentie met de verkopers die het marktplatform van Amazon gebruiken.

Amazon
Lees ook:
Amazon Alexa-spraakassistent is 'kolossale fout' die 'miljarden kost'

Buy Box

De andere doorn in het oog van de Commissie draait om de zogenoemde Buy Box. Externe verkopers kunnen daarmee hun producten aantrekkelijker aanbieden aan Amazon Prime-leden, die onder meer betalen voor snellere verzending.

Die Buy Box is cruciaal voor externe verkopers, en jaagt hun verkopen volgens de Commissie flink aan. Maar: wie zijn producten in de Buy Box wil aanbieden, moet de logistiek van Amazon gebruiken. Ook bevoordeelt het bedrijf zijn eigen producten in de Buy Box. Daarmee misbruikt Amazon zijn dominante positie.

TomTom
Lees ook:
TomTom gaat samen met Amazon, Meta en Microsoft kaarten maken

Belofte

Amazon heeft nu formeel de belofte gedaan de oneerlijke verkooptechnieken te staken. Concreet betekent dat ten eerste dat het bedrijf de data van externe verkopers niet meer mag gebruiken.

Daarnaast komen er eerlijke voorwaarden om de Buy Box te komen, 'waar het gros van de verkopen gebeurt', vertelt Vestager.

Ten tweede: eerlijke voorwaarden om in de Buy Box te komen, waar het gros van het verkopen gebeurt. "En als het gaat over Prime: verkopers kunnen hun eigen vervoerders kiezen, en vervoerders kunnen communiceren met hun afnemers", aldus Vestager.

Trendbreuk

De schikking met Amazon is een trendbreuk met de afgelopen jaren, waarin de Commissie vooral probeerde om met gigantische boetes techreuzen op het juiste pad te brengen.

"Als we een zaak hebben, moeten we kijken hoe we zo snel mogelijk de markt in balans kunnen brengen, zodat iedereen gelijke kansen heeft", vertelt Vestager aan RTL Z. "Soms zijn beloftes om dingen snel op te lossen beter dan de weg in te slaan van boetes, sommeringen en hersteltrajecten."

Wat Vestager betreft is de gevonden oplossingen een goed teken naar de buitenwereld: "Misbruik je positie niet door te pakken wat niet voor jou is."