We praten liever niet over hoeveel we verdienen, of uitgeven. Des te opvallender dat sommige influencers heel open zijn over hun financiële situatie. "Ik was bang dat mensen me een 'fraudeur' zouden vinden."
Online videomaker Lize Korpershoek, met bijna 76.000 Instagramvolgers, is onder meer bekend vanwege haar grappige video's over haar katten. Begin december deed ze een boekje open over haar influencer-inkomsten (ze maakt soms ook reclame voor bepaalde merken). In een kort filmpje toont ze hoeveel ze daarmee verdient per maand, en met hoeveel opdrachten.
Pay gap verkleinen
Dat varieert nogal: van 1020 euro aan inkomsten in februari tot meer dan 12.000 euro in mei. In september kwam er juist geen enkele euro binnen. Al met al heeft Korpershoek dit jaar 49.421,59 euro verdiend met het aanprijzen van producten op Instagram. Niet slecht.
Maar waarom wilde ze dit eigenlijk delen? "Ik zag het voorbijkomen bij Chanel Matil Lodik, van het account @marketingvrouw (die ongeveer 36.500 euro verdiende, red), en vond het heel verfrissend", zegt Korpershoek. "Ik dacht, ik doe dit ook, want als we hier open over zijn wordt de pay gap hopelijk kleiner en is de verdeling van geld eerlijker."

Korpershoek hoopte dat meer mensen openheid van zaken zouden geven, maar dat gebeurde niet. "Alleen @marije (influencer Marije van der Made, die ongeveer 43.500 verdiende, red.) deed het ook, verder bleef het ontzettend stil."
Taboe
Het taboe om over geld te praten is blijkbaar te groot. "Dat zit echt diep in ons verankerd", zegt financieel psycholoog Anne Abbenes. "Wie achter geld aan zit, wordt gezien als inhalig en slecht. Dat is al eeuwenlang onze overtuiging en dat krijg je er niet zomaar uit. En omgekeerd: Wie in de middeleeuwen schulden had, kon de doodstraf krijgen. In de oudheid kon je tot slaaf gemaakt worden."
YouTuber Bram de Wijs (bijna 19.000 abonnees, verdiensten onbekend) gaat dan ook behoorlijk tegen de stroom in. Normaal gesproken vlogt De Wijs over zijn leven, vol leuke tripjes en mooie spullen, maar zo'n twee maanden geleden maakte hij een video genaamd 'Mijn geldproblemen'.
20.000 euro schuld
Afgelopen zomer bleek namelijk dat De Wijs fouten had gemaakt in zijn eerdere belastingopgaven, waardoor hij een schuld had opgebouwd bij de Belastingdienst. Na maanden onzekerheid over de hoogte van het bedrag weet hij inmiddels waar hij aan toe is. "Ik moet ongeveer 20.000 euro gaan terugbetalen", vertelt hij.
Veel geld, al valt het hem mee. "In mijn hoofd werd het probleem steeds groter, ik dacht op een gegeven moment dat het om tonnen zou gaan", zegt hij. "Uiteindelijk dacht ik: als het minder is dan 30.000 euro valt het me mee."
Niet cool
In juli wist De Wijs al dat hij een probleem had met de Belastingdienst. Toch duurde het maanden voordat hij daar in zijn video's over vertelde. "Ik vond mezelf heel dom, was ook bang dat mensen me een fraudeur zouden vinden. Sowieso is het niet echt cool om te zeggen: ik heb effe weinig geld."
Deze gedachte hangt samen met een primitieve angst om buiten de groep te vallen. "Dat is ter herleiden tot de pre-historie. Wie toen uit een groep werd verstoten, overleefde het gewoon niet", zegt Abbenes. Ze vindt het een positieve ontwikkeling dat meer mensen nu durven zeggen dat ze geldproblemen hebben. "Weten dat je niet alleen bent, verlaagt de stress al een beetje."
Dag dure gadgets
De Wijs denkt dat het zijn volgers hoe dan ook was gaan opvallen dat hij minder te besteden heeft. Geld voor mooie hotels en dure gadgets heeft hij niet meer. Hij besloot er dus maar eerlijk over te zijn. "Ik dacht: er zit ook wel content in deze situatie. Hoe gaaf zou het zijn als ik met content over mijn geldproblemen, mijn geldproblemen zou kunnen oplossen?" Zijn video is inmiddels meer dan 41.000 keer bekeken, ruim vier keer zo veel als zijn video's gewoonlijk worden bekeken.
Interessant, die openheid over geld, maar zou het opdrachtgevers niet kunnen afschrikken? Lize Korpershoek denkt van wel, al maakt ze zich er niet druk om. "Dan gaat het waarschijnlijk om bedrijven die sowieso niet bij me passen."
Belastingdienst betaalt mee
Bram de Wijs heeft er in ieder geval veel meer views én betalende leden bijgekregen sinds hij zijn financiële worsteling heeft gedeeld. Saillant detail: "Soms zit er ook een reclame van de Belastingdienst in mijn video's. Zo betalen zij zelf ook mee aan de aflossing van mijn schuld."