Ga naar de inhoud
En ook geen 2900 kWh

Kleine lettertjes: prijsplafond geldt lang niet altijd tot 1200 kuub gas

Minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie. Beeld © ANP

Ondanks de belofte dat het prijsplafond voor gas en stroom gaat gelden voor een gebruik tot 1200 kuub gas per jaar en 2900 kilowattuur stroom, blijkt dat dit in de praktijk voor veel huishoudens niet het geval gaat zijn. Alleen mensen die een extreem gemiddeld energieverbruik hebben, krijgen hun rekening daadwerkelijk tot het plafond vergoed.

Dat bevestigt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat na vragen van RTL Nieuws.

Opgedeeld in twee periodes

Dat is het gevolg van een ingewikkelde rekenmethode die het ministerie heeft bedacht om de uitvoering van het prijsplafond in goede banen te leiden.

Het prijsplafond blijkt in feite opgedeeld te zijn in twee periodes. Eentje vóór je jaarafrekening en eentje erna. Die periodes zijn voor iedereen verschillend, want meestal krijg je je jaarafrekening op de dag in het jaar waarop je ooit het contract afsloot.

Witte
Lees ook:
Witte rook: prijsplafond voor energie komt er definitief per 1 januari

De 1200 kuub gas die onder het prijsplafond vallen, zijn volgens een rekenmodel per dag verdeeld over het hele jaar, waarin is meegenomen dat huishoudens in de winter meer verbruiken dan in de zomer.

En dat is belangrijk. Want bij je jaarafrekening mag de energieleverancier alleen het verlaagde tarief in rekening brengen voor het aantal kuub of kilowattuur (kWh) dat je volgens het model tot die dag maximaal had mogen verbruiken. Wat je niet hebt verbruikt, verlies je. Wat je meer hebt verbruikt, reken je af tegen je contractprijs.

Onder het plafond, maar wel volle mep betalen

Een voorbeeld kan dat duidelijker maken. Stel: je krijgt je jaarafrekening op 28 april. In de periode van 1 januari tot en met 27 april mag je onder het prijsplafond maximaal 647 kuub gas afnemen en 1074 kWh stroom.

Een huishouden dat in die periode 800 kuub gas heeft verbruikt en 1300 kilowattuur stroom zal dan al 153 kuub en 226 kWh tegen de peperdure martkttarieven moeten afrekenen. Dus hoewel ze op dat moment nog onder de verbruiksgrenzen zitten voor een heel jaar, moeten ze toch al een deel van hun verbruik afrekenen voor prijzen boven het plafond.

Zuinigheid niet beloond

Voor de rest van het jaar resteert dan nog 1826 kilowattuur onder het prijsplafond en 553 kuub gas. Als datzelfde huishouden besluit om het vanaf dat moment zuiniger aan te doen en uiteindelijk uitkomt op een jaarverbruik van precies 1200 kuub en 2900 kilowattuur, dan hebben ze alsnog een deel (153 kuub en 226 kilowattuur) tegen het hoge tarief afgetikt. Over het hele jaar krijgen zij geen 1200m3 gesubsidieerd aan gas, maar slechts 1047. En maar 2674 kilowattuur stroom valt onder het plafond in plaats van de beloofde 2900.

En omgekeerd werkt het precies hetzelfde. Een huishouden dat in de periode vóór de jaarnota zuiniger is geweest dan het rekenmodel voorspelt, mag de niet gebruikte kuubs niet meenemen naar de rest van het jaar. Dit huishouden heeft bijvoorbeeld maar 400 kuub verbruikt in de periode tot en met 27 april. Op dat moment vervalt 247 kuub gas onder het prijsplafond.

Zuinig voorjaar bestraft

Als dit huishouden in de loop van het jaar juist wat meer gaat stoken en uiteindelijk in heel 2023 precies 1200 kuub verbruikt, moet het alsnog de 247 kuub die niet zijn gebruikt voor de jaarnota kwam tegen het markttarief aftikken. Ondanks dat wederom het jaarverbruik niet uitkomt boven de grens die al maanden wordt gecommuniceerd.

Wanneer krijg je dan wel het maximale aantal kuub en kilowattuur dat is beloofd gesubsidieerd? Alleen als je zowel voor als ná je jaarafrekening méér verbruikt dan wat het rekenmodel voorschrijft óf als je precies gemiddeld bent.

Volgens het ministerie van Economische Zaken is het opdelen van het jaar bij de eindnota noodzakelijk, om boekhoudkundige redenen.

Bron: RTL Z