Ga naar de inhoud
Emoties lopen hoog op

Kaag over excuses slavernij: 'Begin van lange weg'

Minister van Financiën Sigrid Kaag. Beeld © ANP

De emoties over het aanbieden van excuses voor het slavernijverleden door het kabinet lopen hoog op. Minister van Financiën Sigrid Kaag heeft er begrip voor, al heeft het kabinet zich er ook op verkeken.

Dat zegt de minister in het wekelijkse gesprek op RTL Z. "Dit is begin van een lange reis en een vreselijk verleden van slavernij", zegt Kaag over de excuses die het kabinet wil maken. "19 december is een startpunt."

Toespraak premier Rutte

Kaag reist komende week als eerste vicepremier naar Suriname. Zij praat daar met de regering en maatschappelijke organisaties over het slavernijverleden, vooruitlopend op een toespraak die premier Mark Rutte daarover op 19 december houdt.

Volgens de minister wil het kabinet in essentie respect tonen en vooral luisteren naar de betrokkenen. Op de vraag of het kabinet zich heeft verkeken op de excuses, antwoordt ze dat daar misschien over een aantal jaar op teruggeblikt moet worden, met de kennis die in de tussentijd wordt opgedaan.

Kaag
Lees ook:
Kaag naar Suriname voor gesprekken over slavernijverleden

Eerder lekte uit dat Rutte dan excuses wil maken voor het slavernijverleden. Maar dat leidde  tot verhitte discussies over waar die excuses van het kabinet dan allemaal aan moeten voldoen. Ook kan niet iedereen die excuses zomaar maken. Een groep betrokken spreekt daar nu over met het kabinet.

Bekijk het hele gesprek met de minister hieronder terug.

Kaag over excuses slavernij: 'We hebben nog een lange reis te maken'

10:23
Kaag over excuses slavernij: "We hebben nog een lange reis te maken."